Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Imagini de la protestul masiv din Israel. 500.000 de oameni au paralizat timp de 24 de ore întreaga ţară: "Ostaticii mor în fiecare zi"

Val uriaş de furie în Israel, după ce şase ostatici au fost găsiţi fără suflare în Fâşia Gaza. Peste 500.000 de protestatari au ieşit în stradă şi au paralizat timp de 24 de ore întreaga ţară. Bănci şi spitale importante din ţară sunt afectate, iar principalele autostrăzi sunt blocate. Premierul Benjamin Netanyahu a promis răzbunare, în timp ce preşedintele Joe Biden speră la un acord de pace în Orientul Mijlociu. 

de Redactia Observator

la 02.09.2024 , 21:48

Înarmaţi cu pancarte, steaguri şi fumigene, peste 300 de mii oameni au mărşuluit spre sediul armatei israeliene din Tel Aviv. Aici şi-au revărsat furia şi au blocat, timp de o zi şi o noapte, autostrada Ayalon - principala arteră a ţării, pe care circulă zilnic peste 600 de mii de maşini. 

"Ostaticii mor în fiecare zi. Oamenii din toată lumea şi de aici, din statul Israel, pot, dacă-i forţează pe guvernanţi, să înceteze frica, dezumanizarea şi să salveze vieţile oamenilor făcând o înţelegere prin care teroriştii vor pierde pe termen lung", mărturiseşte un protestatar.

Zeci de manifestanţi s-au aşezat în genunchi, în semn de solidaritate cu oamenii răpiţi de gruparea Hamas în timpul masacrului de pe 7 octombrie. Forţele de ordine au încercat să elibereze autostrada şi i-au stropit cu spumă pentru stingerea incendiilor. 

Vezi și

Priveghi pentru cei 6 ostatici găsiţi fără viaţă

Peste 200 de mii de oameni au protestat şi în alte oraşe din ţară. Lor li s-au alăturat şi cele mai mari sindicate: angajaţi din aeroporturi, bănci şi spitale. La Ierusalim, oamenii au ţinut un priveghi pentru cei 6 ostatici găsiţi fără viaţă, după 11 luni de captivitate, într-un tunel din regiunea Rafah. 

"Ultima noapte în care am fost cu el a fost de sărbătoarea Simchat Torah, seara de dinainte ca el să meargă la Festivalul Nova. Dansa aici, pe podeaua asta, în noaptea de dinainte să plece... Atunci a fost ultima dată când l-am văzut", spune un protestatar.

Protestatarii cer Guvernului să ajungă la un acord

Protestatarii cer Guvernului să ajungă la un acord cu Hamas astfel ca toţi ostaticii să fie eliberaţi. În caz contrar, vor ca Netanyahu să-şi dea demisia. Niciunul dintre scenarii nu este luat în calcul de oficialii israelieni. Spun că un armistiţiu nu este posibil atât timp cât Hamas continuă atacurile.

Tot azi, sirenele care avertizează asupra unor atacuri aeriene au pornit luni în mai multe zone din nordul Israelului. Pe câmpul de luptă, armata Israelului îşi continuă operaţiunea în centrul Fâşiei Gaza, în apropierea taberei Al-Bureij, din centrul ţării. Mai multe clădiri, despre care autorităţile spun că sunt centre de comandă Hamas, au fost ţintele rachetelor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri externe » Imagini de la protestul masiv din Israel. 500.000 de oameni au paralizat timp de 24 de ore întreaga ţară: "Ostaticii mor în fiecare zi"