Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cel mai mare protest de la începutul războiului. Sute de mii de oameni au ieşit pe străzile din Tel Aviv după ce IDF a recuperat cadavrele unor ostatici

Tel Aviv a devenit aseară scena celui mai mare protest de la începerea războiului. Furioşi după ce au aflat că şase ostatici au murit în Fâşia Gaza, israelienii au ieşit în număr mare în stradă. Astăzi, tot segmentul economic din ţară intră în grevă pentru cel puţin o zi.

de Redactia Observator

la 02.09.2024 , 11:17

Sute de mii de oameni s-au adunat pe străzile din Tel Aviv după descoperirea făcută de armata israeliană în Fâşia Gaza. Considerat a fi cel mai mare protest încă de la începutul războiului în octombrie, numărul manifestanţilor ar fi de peste 500.000 în toată ţara, spun organizatorii. Autostrada din oraş a fost blocată trei ore, timp în care au fost aprinse mai multe focuri. Câţiva israelieni au fost răniţi după confruntările cu poliţiştii, iar aproape 30 de persoane au fost arestate. Ţara a fost cuprinsă de un val de furie după ce au fost găsite trupurile neînsufeţite a şase ostatici în enclavă.

Israelul va fi paralizat şi astăzi. Mai multe sectoare vor intra într-o grevă generală

"Armata spune că ostaticii au fost ucişi de militanţii Hamas la scurt timp după ce soldaţii au ajuns în tunelul în care ei erau ţinuţi în sudul Fâşiei. Guvernul israelian estimează că mai există aproximativ o sută de ostatici care încă sunt ţinuţi în Gaza. Se crede că o treime din ei nu mai sunt în viaţă", a declarat Joe Federman, jurnalist Associated Press. Printre ei se află şi Hersh Goldberg-Polin, un tânăr israeliano-american în vârstă de numai 23 de ani. La Ierusalim a fost organizat un priveghi în memoria lui.

Vezi și

În semn de solidaritate, londonezii au ieşit în stradă pentru a cere eliberarea ostaticilor. Israelul va fi paralizat şi astăzi. Mai multe sectoare vor intra într-o grevă generală pentru o perioadă de 24 de ore, iar afectat va fi şi Aeroportului Internaţional "Ben Gurion" din Tel Aviv. În acest context, Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie.

Pe acelaşi subiect

Proteste masive în Israel după uciderea a şase ostatici în Fâşia Gaza

La Ierusalim, protestatarii au blocat străzile şi au manifestat în faţa reşedinţei premierului. Imagini aeriene arătau autostrada principală din Tel Aviv blocată de protestatari care ţineau steaguri cu imagini cu ostaticii ucişi. Televiziunile israeliene au difuzat imagini cu forţele de ordine care îndreptau tunuri cu apă către demonstranţii care au blocat drumurile. Presa locală a informat că 29 de persoane au fost arestate.

Confederaţia sindicală israeliană Histadrut a decretat o "grevă generală" pentru luni pentru a face presiuni asupra guvernului lui Netanyahu să ajungă la acord pentru eliberarea ostaticilor reţinuţi încă de Hamas în Gaza. "Trebuie să facem să înceteze această abandonare a ostaticilor (...) Mâine, la ora 06:00 (03:00 GMT), toată economia israeliană va fi în grevă generală", a declarat duminică liderul puternicei confederaţii, Arnon Bar-David, într-o conferinţă de presă. Bar-David a spus că, deocamdată, greva se va limita la ziua de luni, dar a criticat puternic guvernul lui Netanyahu pentru eşecul de a-i aduce acasă în viaţă pe ostatici.

Cu câteva ore mai devreme, armata a anunţat că a găsit, într-un tunel din Gaza, trupurile a şase ostatici care nu fuseseră până atunci declaraţi morţi. Anunţul de duminică a provocat stupoare şi furie în Israel. O examinare criminalistică a stabilit că aceştia au fost "ucişi de teroriştii Hamas cu focuri de armă trase de la mică distanţă" cu 48-72 de ore înainte de descoperirea cadavrelor, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului israelian al Sănătăţii.

Cadavrele ostaticilor Carmel Gat, Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Alexander Lobanov, Almog Sarusi şi Ori Danino au fost aduse în Israel, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari. Preşedintele american Joe Biden s-a declarat "devastat şi revoltat" de moartea lui Hersh Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani, cu dublă cetăţenie - americană şi israeliană, şi a celorlalţi ostatici. "Liderii Hamas vor plăti pentru aceste crime. Şi vom continua să lucrăm neîncetat pentru un acord care să asigure eliberarea ostaticilor rămaşi", a declarat Biden într-un comunicat.

El le-a declarat jurnaliştilor la Rehoboth Beach, în Delaware, că este "încă optimist" cu privire la un acord de încetare a focului în Gaza. Israelul şi Hamas au convenit să întrerupă luptele în unele zone din Gaza timp de cel puţin opt ore zilnic, de duminică până marţi, pentru a începe vaccinarea a 640.000 de copii împotriva poliomielitei. Copiii, însoţiţi de membri ai familiilor lor, au ajuns la o clinică a ONU în oraşul Deir Al-Balah din centrul Fâşiei Gaza, potrivit oficialilor palestinieni. Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 72.611 de copii au fost vaccinaţi în prima zi. În Gaza, unde poliomielita fusese eradicată de 25 de ani, s-a confirmat recent primul caz la un copil în vârstă de zece luni.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri externe » Cel mai mare protest de la începutul războiului. Sute de mii de oameni au ieşit pe străzile din Tel Aviv după ce IDF a recuperat cadavrele unor ostatici