Antena Meniu Search
x

Impresionantă reconstituire istorică, în Piaţa Roşie din Moscova

Uniformele şi tehnica militară din cel de-al Doilea Război Mondial au putut fi, din nou, văzute în Piaţa Roşie din Moscova, într-o impresionantă reconstituire istorică

Vezi și

Uniformele şi tehnica militară din cel de-al Doilea Război Mondial au putut fi, din nou, văzute în Piaţa Roşie din Moscova, într-o impresionantă reconstituire istorică

Mii de soldaţi ruşi au îmbrăcat uniforme de campanie asemenea celor purtate, cândva, de bunicii lor pentru marea paradă istorică de sub zidul Kremlinului. Nu a fost doar o simplă defilare, ci au fost reconstituite, simbolic, scene de pe front, cu armamentul celui de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Vladimir Putin nu a fost prezent iar rolul de maestru de ceremonie i-a revenit primarului Moscovei. "Veterani, dragi moscoviţi, vă felicit pentru aniversarea paradei. Astăzi, Moscova recunoscătoare îşi omagiază eroii".

În 1941, după atacul care luase prin surprindere Uniunea Sovietică, armata nazistă se apropia ameninţător de Moscova. Cu toate acestea, Stalin a ţinut să celebreze, măcar simbolic, ziua revoluţiei, 7 noiembrie, printr-o paradă militară. Câteva unităţi au defilat timp de 15 minute prin Piaţa Roşie iar de acolo au plecat direct pe front.

Evenimentul a intrat în legenda eroică a Armatei Roşii, întreţinută cu grijă de propaganda sovietică. În piaţă s-au aflat, acum, şi câţiva veterani de război care, cu toate schimbările politice, n-au uitat emoţiile de odinioară.

După paradă, cele 55 de vehicule militare de epocă folosite au fost expuse, toată ziua, pentru public. Evenimentul se înscrie într-o campanie mai mult sau mai puţin discretă de reevaluare a istoriei sovietice, inclusiv a figurii lui Stalin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Impresionantă reconstituire istorică, în Piaţa Roşie din Moscova