Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Încă o victorie pentru Donald Trump. Scapă de dosarul din Florida în care este acuzat că a păstrat documente clasificate la vila sa

Alegeri SUA 2024. Un judecător din Florida a respins dosarul în care Donald Trump este acuzat că a păstrat documente clasificate la reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, după ce a părăsit Casa Albă în 2021. Este unul dintre cele patru dosare penale cu care se confruntă Donald Trump înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. 

de Redactia Observator

la 15.07.2024 , 17:58

Încă o victorie pentru Donald Trump. Scapă de dosarul din Florida în care este acuzat că a păstrat documente clasificate la vila sa
Încă o victorie pentru Donald Trump. Scapă de dosarul din Florida în care este acuzat că a păstrat documente clasificate la vila sa - Profimedia

Aileen Cannon, magistrată numită de Donald Trump, a decis că avocatul special Jack Smith, care conduce acuzarea, a fost numit ilegal în rolul său și nu avea autoritatea de a se ocupa de acest caz. Dosarul a fost respins îniante ca procesul să înceapă.

Ce este dosarul documentelor clasificate

Acesta este unul dintre cele patru dosare penale pe numele lui Donald Trump, acuzat în statul Florida împreună cu doi dintre asistenţii săi personali de păstrarea de documente clasificate în reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, după ce a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021.El este acuzat că a compromis securitatea naţională prin păstrarea acestor documente printre care se aflau planuri militare sau informaţii privind armele nucleare, în loc să le predea Arhivelor Naţionale, aşa cum prevede legea. 

Articolul continuă după reclamă

Donald Trump este acuzat şi că a obstrucționat eforturile FBI de a recupera documentele precum şi de încercarea de a distruge probe în acest caz. Cele mai grele acuzaţii sunt pedepsite cu până la zece ani de închisoare. Teoretic, Donald Trump ar fi putut să ajungă la închisoare, dar experţii juridici americani au stabilit că este puţin probabilă o astfel de sentinţă convenţională, dacă era găsit vinovat, din cauza procedurilor legate de încarcerarea unui fost preşedinte.

Pe acelaşi subiect

Singurul dosar judecat până acum

Sentința lui Donald Trump în singurul dosar judecat până acum, cel legat de Stormy Daniels, a fost amânată până în septembrie după decizia Curții Supreme de pe 1 iulie referitoare la imunitate. Republicanul a fost condamnat pe 30 mai pentru 34 de delicte de falsificare de documente contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actriţa de filme pentru adulţi Stormy Daniels, pentru a evita un scandal sexual chiar înainte de alegerile prezidenţiale din 2016.

Hotărârea Curții Supreme a SUA care a stabilit că "preşedinte nu beneficiază de imunitate pentru actele sale neoficiale", însă "are dreptul la cel puţin prezumţia de imunitate pentru actele sale oficiale" ar putea avea efecte în alte două dosare: cel privind asaltul simpatizanţilor săi asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie 2021 şi cel din statul Georgia în care este acuzat că a conspirat pentru a răsturna rezultatul alegerilor din 2020.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Încă o victorie pentru Donald Trump. Scapă de dosarul din Florida în care este acuzat că a păstrat documente clasificate la vila sa