Antena Meniu Search
x

Galerie foto Incendii masive în sud-vestul Franţei. Aproape 20.000 de hectare de pădure pârjolite, zeci de mii de oameni nevoiţi să-şi părăsească casele

Cele două incendii masive care fac ravagii din 12 iulie în departamentul Gironde, din sud-vestul Franţei, au pârjolit până în prezent 19.300 de hectare de pădure, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat marţi de prefectură, informează AFP.

de Redactia Observator

la 19.07.2022, 21:57

Circa 6.500 de hectare au fost distruse în La Teste-de-Buch, pe malul Oceanului Atlantic, în golful Arcachon, o populară destinaţie turistică, iar 12.800 au fost pârjolite în sectorul Landiras, mai în interiorul continentului, la sud de Bordeaux.

Zeci de mii de oameni nevoiţi să-şi părăsească locuinţele

Peste 34.000 de persoane, rezidenţi sau turişti, au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza acestor incendii care nu au făcut victime.

În golful Arcachon, la piciorul celebrei ''Dune du Pilat'', focul a distrus cinci campinguri, ai căror 6.000 de rezidenţi au fost evacuaţi pe 13 iulie, printre care şi Dune-Les Flots Bleus, imortalizat în filmele din seria ''Camping'', foarte populare în Franţa.

Pe acelaşi subiect

Circa 2.000 de pompieri şi un număr important de mijloace aeriene (opt aeronave Canadair şi două Dash) au fost mobilizate marţi, relatează agerpres.ro.

10 animale de la grădina zoo au murit în urma caniculei extreme

La grădina zoologică Bassin d'Arcachon, din La Teste, animalele transportabile, adică 363 din 850, au fost evacuate cu ajutorul unor ''convoaie speciale'' spre grădina zoologică Bordeaux-Pessac, a precizat Ministerul Tranziţiei ecologice, potrivit căruia ''circa 10 animale n-au supravieţuit din nefericire căldurii intense şi stresului''.

''Animalele de talie mare trebuie să rămână la locurile lor, dar nu sunt ameninţate în mod direct de flăcări'', a precizat prefectura. ''Condiţiile meteorologice critice acţionează împotriva pompierilor, cu temperaturi şi uscăciune extremă'', a explicat, pentru postul France Inter, Eric Brocardi, purtător de cuvânt al Federaţiei naţionale a pompierilor din Franţa. ''Până acum, strategiile noastre nu au fost niciodată afectate, nici măcar de nivelurile de temperaturi sau de uscăciune, dar acum, suntem puşi în dificultate''.

Fum şi mirosuri, purtate de vânt, au fost resimţite pe timpul nopţii de luni spre marţi la Bordeaux şi până la o distanţă de sute de kilometri. Multiplicarea fenomenelor meteorologice extreme este o consecinţă directă a încălzirii climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră ducând la creşterea intensităţii, duratei şi frecvenţei acestora.

Macron intenţionează să viziteze zone afectate de incendii din sud-vestul Franţei

Preşedintele Emmanuel Macron intenţionează să se deplaseze miercuri în zone din sud-vestul Franţei afectate de incendiile masive de vegetaţie, afirmă oficiali de la Paris citaţi de cotidianul Le Figaro.

Ca reacţie la o scrisoare trimisă de preşedinţii departamentelor franceze Gironde şi Landes, unde incendiile de vegetaţie au afectat aproximativ 20.000 de hectare de teren, preşedintele Emmanuel Macron a semnalat prin consilieri că se va deplasa miercuri în zonele calamitate, relatează mediafax.ro. Preşedintele Franţei vrea să demonstreze solidaritatea cu localnicii afectaţi de incendii şi să susţină echipajele de pompieri mobilizate pe teren.

"De mai mult de o săptămână, mobilizarea, solidaritatea, angajamentul tuturor forţelor vii ale naţiunii trimise pe teren pentru stingerea incendiilor sunt exemplare. Preşedintele a discutat din nou despre situaţie marţi dimineaţă, în prezenţa prim-ministrului, a ministrului de Interne, a ministrului Forţelor Armate şi a directorilor pentru Securitatea civilă şi Gestionarea crizelor", a comunicat Palatul Élysée.

După vizita în regiunile afectate de incendii, care nu era programată şi a fost decisă în regim de urgenţă, Emmanuel Macron va merge joi în departamentul Hautes-Pyrénées.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Incendii masive în sud-vestul Franţei. Aproape 20.000 de hectare de pădure pârjolite, zeci de mii de oameni nevoiţi să-şi părăsească casele