Industria petrolului și gazelor a avut mai mulți delegați la summitul pentru climă COP 26 decât orice țară. ”Trebuie interziși”
Industria combustibililor fosili și-a trimis mai mulți delegați la summitul pentru climă COP26 de la Glasgow decât orice țară, arată o analiză citată de BBC.
Activiștii conduși de asociația Global Witness au evaluat lista de participanți publicată de ONU la începutul acestui summit. Ei au descoperit că 503 persoane care au legături cu industria combustibililor fosili au fost acreditate pentru summit. Aceștia sunt acuzați că fac lobby pentru industriile de petrol și gaze, iar activiștii transmit că ar trebui interziși la summitul pentru climă, scrie BBC.
„Industria combustibililor fosili și-a petrecut zeci de ani negând criza climatică și amânând acțiuni reale motiv pentru care a ajuns o problemă atât de mare. Influența lor este unul dintre cele mai mari motive pentru care 25 de ani de discuții ale ONU privind clima nu au dus la reduceri reale ale emisiilor globale”, a declarat Murray Worthy de la Global Witness.
Aproximativ 40.000 de persoane participă la COP26. Brazilia are cea mai mare echipă oficială de negociatori conform datelor ONU, cu 479 de delegați. Marea Britanie, care găzduiește discuțiile de la Glasgow, are 230 de delegați înregistrați.
Ce este un lobbyist sau reprezentantul intereselor combustibililor fosili
- Proteste masive ale activiştilor de mediu pentru a cere de la ONU decizii dure pentru încălzirea globală
- Culmea ironiei. Biden imploră liderii lumii să reducă emisiile, dar a cerut mai mult petrol. China a crescut...
- Cât carbon emit bogații lumii și cât emit cei mai sărăci 50%. Planeta este în pericol să rateze obiectivele...
Global Witness, Corporate Accountability și alte organizații pentru climă care au efectuat analiza definesc un lobbyist pentru combustibilii fosili drept o persoană care face parte dintr-o delegație a unei asociații comerciale sau este membru al unui grup care reprezintă interesele companiilor de petrol și gaze. În ansamblu, ei au identificat 503 persoane angajate sau asociate cu aceste interese la summit.
De asemenea, au constatat că: cei care fac lobby pentru combustibilii fosili sunt membri ai delegațiilor a două țări, Canada și Rusia. Lobby-ul pentru combustibilii fosili la COP26 este mai mare decât totalul combinat al celor opt delegații din țările cel mai grav afectate de schimbările climatice în ultimii 20 de ani. Peste 100 de companii de combustibili fosili sunt reprezentate la COP26, 30 de asociații comerciale și organizații sunt de asemenea prezente.
Unul dintre cele mai mari grupuri identificate este Asociația Internațională de Comercializare a Emisiilor (IETA), cu 103 delegați, inclusiv trei persoane de la compania de petrol și gaze BP. Potrivit Global Witness, IETA este susținută de multe companii petroliere importante care susțin comerțul cu permise de carbon care le permite să continue extracția de petrol și gaze.
"Aceasta este o asociație cu un număr enorm de membri care sunt companii de combustibili fosili. Agenda sa este condusă de companiile de combustibili fosili și servește interesele companiilor de combustibili fosili", a explicat Murray Worthy.
Activiștii susțin că Organizația Mondială a Sănătății a luat serios interzicerea tutunului abia atunci când toți lobbyiștii din industrie au fost interziși la reuniunile OMS. Vor același tratament pentru companiile de petrol și gaze la COP (n.r. Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice)
„Companii precum Shell și BP participă la aceste discuții, în ciuda faptului că au recunoscut în mod deschis că își măresc producția de gaze.”Dacă suntem serioși în abordarea crizei climatice atunci lobbyiștii pentru combustibilii fosili ar trebui excluși de la discuții”, a declarat Pascoe Sabido de la Corporate Europe Observatory.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰