Părintele rachetelor rusești Kh-59 și Kh-69, asasinat în parc. Rusia dă vina pe un comando al serviciilor ucrainene
Europa preia conducerea în discuţiile de pace pentru Ucraina. Preşedintele Franţei a discutat cu omologul polonez despre trimiterea a 40.000 de soldaţi în estul Ucrainei, la finalul conflictului. Acordul de încetare a focului pare însă tot mai departe. Viktor Orban susţine că Zelenski a refuzat un armistiţiu de Crăciun, lucru negat de Kiev. Iar Statele Unite avertizează că Rusia va folosi iar temuta rachetă hipersonică Oreşnik în Ucraina în zilele următoare. Secretarul General al NATO le cere statelor membre să trecă cât mai repede la economia de război.
Planul propus de Macron prevede ca 40.000 de soldaţi străini să fie trimişi în Ucraina ca forţă de menţinere a păcii. Militarii ar urma să fie plasaţi de-a lungul liniei care marchează teritoriile controlate de Ucraina şi cele ocupate de ruşi, adică regiunile Donţek, Lugansk, Herson şi Zaporojie.
Acelaşi model este folosit de Statele Unite pentru a garanta siguranţa Coreei de Sud. Strategia înseamnă că Europa s-ar implica mai mult în ajutorul pentru Ucraina, aşa cum vrea Trump. Misiunea de menţinere a păcii va veni doar dacă Putin şi Zelenski vor ajunge la un acord. "Trebuie să lucrăm foarte strâns cu americanii, evident şi cu Ucraina, pentru a găsi o variantă care să țină cont de interesele Ucrainei, de suveranitatea ei, dar și de interesele europenilor și securitatea lor", a declarat președintele Franței.
În primăvară, Emmanuel Macron a discutat cu premierul britanic trimiterea de trupe private în sprijinul Ucrainei. A fost însă respins de teama escaladării situaţiei. Acum, Uniunea Europeană este deschisă la ideea lui.
"Suntem pregătiţi şi disponibili să coordonăm eforturile. Înaltul Reprezentant a spus foarte clar că toate opţiunile sunt pe masă. Rusia trebuie să plătească pentru toate crimele comise", potrivit Anittei Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.
- Trump a răspuns dacă va abandona sau nu Ucraina. Se opune puternic atacurilor cu ATACMS în Rusia
- NATO nu e pregătită de ceea ce o aşteaptă în 4-5 ani din partea Rusiei, avertizează Mark Rutte
- Tusk: Polonia nu plănuieşte să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina. Macron: Kievul va decide ce...
NATO cere statelor membre să treacă la economia de război
Într-un discurs manifest, secretarul general al NATO, Mark Rutte, cere, la rândul lui, statelor membre să treacă cât mai repede la economia de război şi să crească contribuţiile pentru apărare la 3% din PIB. "Rusia se pregăteşte pe o confruntare pe termen lung cu Ucraina şi cu noi. Nu suntem pregătiți pentru ceea ce vine spre noi în patru sau cinci ani. Este timpul să trecem la o mentalitate de război și să supra-alimentăm producția și cheltuielile pentru apărare".
Preşedintele Franţei atrage atenţia că Rusia luptă pe mai multe fronturi şi dă exemplu încercarea de a manipula alegerile prezidenţiale din ţara noastră. "Este clar că Rusia şi-a multiplicat atacurile informatice în ce priveşte alegerile care au loc peste tot în Europa. Am văzut cum în România aceste atacuri informaţionale subite care au determinat Curtea Constituţională să anuleze procedurile electorale. Nu trebuie să fim naivi, alegărtorii noştri, experienţa noastră din mediul online sunt din ce în ce mai des manipulate de aceste atacuri hibride şi informaţionale ale ruşilor".
Viktor Orban, care duminică l-a vizitat pe Donald Trump, l-a sunat ieri pe Vladimir Putin, la finalul discuţiei de o oră, liderul de la Kremlin i-a transmis că Rusia nu va face nicio concesie teritorială în schimbul păcii. La rândul lui, Volodimir Zelenski ar fi respins o propunere de armistiţiu în perioada Crăciunului. Discuţiile vin într-un context dramatic pe front pentru Ucraina. Armata rusă a obținut în noiembrie cel mai mare câștig teritorial de la începutul războiului, a înaintat peste 725 de kilometri.
Încă un inginer militar rus, asasinat
Putin vrea să se răzbune după ce Ucraina a lansat din nou şase rachete americane cu rază lungă de acţiune asupra teritorului rus. "Putin a spus public că Rusia intenționează să lanseze o altă rachetă experimentală Oreşnik. Este posibil ca Rusia să facă asta în zilele următoare. Nu va schimba situaţia pe front, este doar o altă încercare de a provoca durere și victime în Ucraina", a avertizat Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.
La Moscova, inginerul care a proiectat cel mai nou tip de rachetă lansată din aer şi conducea programul de drone al armatei a fost asasinat într-un parc. Presa rusă dă vina pe un comando al serviciilor ucrainene.
Mihail Șațki a fost împușcat mortal în regiunea Moscovei, conform canalului de Telegram, Astra și altor surse ruse și ucrainene, inclusiv Kyiv Independent. Compania pentru care lucra Șațki dezvoltă și produce sisteme de ghidare la bord pentru industria militară și spațială rusă. Potrivit surselor ucrainene, Șațki a contribuit la modernizarea rachetelor Kh-59 și Kh-69, pe care Rusia le-a folosit în repetate rânduri pentru a lovi ținte din Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰