Antena Meniu Search
x

Insula pe care Putin a pus ochii şi comportamentul misterios al flotei din umbră. Provocările Rusiei în Marea Baltică iau amploare

Preşedintele Vladimir Putin a pus ochii pe insula suedeză Gotland, a avertizat comandantul suprem al forțelor armate al Suediei, Micael Byden, citat de Politico. 

de Redactia Observator

la 23.05.2024 , 13:13

Insula pe care Putin a pus ochii şi comportamentul misterios al flotei din umbră. Provocările Rusiei în Marea Baltică iau amploare
Insula pe care Putin a pus ochii şi comportamentul misterios al flotei din umbră. Provocările Rusiei în Marea Baltică iau amploare

Gotland, cea mai mare insulă a Suediei, comparabilă ca dimensiune cu Rhode Island din SUA, este situată strategic în mijlocul Mării Baltice, între Stockholm și exclava Kaliningrad a Rusiei. Insula este situată la aproximativ 330 de kilometri nord de Kaliningrad unde se află sediul flotei baltice a Rusiei şi punct strategic cheie pentru apărarea regiunii.

Rusia i-a alarmat miercuri pe aliații NATO cu o propunere publicată pe un portal al guvernului de a modifica unilateral granița maritimă din Marea Baltică. Ulterior a retras textul fără a oferi vreo explicație.

Practic, documentul arăta un plan de extindere a apelor teritoriale ale Rusiei în Marea Baltică, lângă granița maritimă cu Lituania și Finlanda, stârnind îngrijorare internațională, scrie Politico"Sunt sigur că Putin are chiar ambii ochi pe Gotland. Scopul lui Putin este să obțină controlul asupra Mării Baltice", a declarat Micael Byden, comandantul suprem al forțelor armate al Suediei, pentru rnd.de

Articolul continuă după reclamă

Cine controlează Gotland controlează Marea Baltică

Pe acelaşi subiect

"Dacă Rusia preia controlul și închide Marea Baltică ar avea un impact enorm asupra noastră, în Suedia și în toate celelalte țări care se învecinează cu Marea Baltică. Nu putem permite asta", a spus Byden. "Marea Baltică nu trebuie să devină un loc de joacă al lui Putin de unde să îi îngrozească pe membrii NATO". 

Flota din umbră de petroliere rusești a devenit recent tot mai prezentă în zona economică exclusivă a Suediei, lângă coasta de est a insulei Gotland.  Are în jur de 1.400 de nave, operează în afara sectorului maritim oficial și nu face parte oficial din nicio forță armată, așa că NATO nu are prea mare putere de acțiune, scrie Politico. 

Practic, prin flota din umbră sau flota neagră, Occidentul se referă la nave de transport sau tancuri petroliere vechi, care nu au asigurare adecvată, cu proprietari paravan sau fantomă şi care îşi schimbă constant pavilionul sub care navighează.

Flota din umbră a Rusei, comportament anormal în special în Marea Baltică

Un raport al Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA) publicat în aprilie arată că flota din umbră a Rusiei a început să aibă un comportament anormal în special în Marea Baltică. Marina Suedeză a raporta că navele ruseşti din apele zonei economice exclusive a Suediei nu desfășoară doar activităţi obișnuite.

Ele sunt dotate cu echipamente de comunicații care nu sunt deloc necesare navelor comerciale standard, ridicând suspiciuni serioase că flota din umbră a Rusiei este simultan o flotă de spionaj. Suedia a declarat luna trecută că Uniunea Europeană va căuta modalități de a include flota petrolieră din umbră a Rusiei în următorul pachet de sancțiuni.

Insula Gotland a fost demilitarizată în 2005, dar Suedia a reintrodus aici trupe permanente în 2016, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Suedia este din martie 2024 cel mai nou membru NATO, ceea ce înseamnă că este acoperită de Articolul 5 din tratatul alianței care garantează că toți ceilalți membri sar în apărarea unui membru atacat.

Dar asta nu l-a împiedicat pe Putin să-i provoace pe vecinii Rusiei din Marea Baltică. "Dacă Putin invadează Gotland, el poate amenința țările NATO din mare. Acesta ar fi sfârșitul păcii și stabilității în regiunile nordice și baltice", a spus Byden.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Insula pe care Putin a pus ochii şi comportamentul misterios al flotei din umbră. Provocările Rusiei în Marea Baltică iau amploare