Antena Meniu Search
x

”Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent”, anunță Ucraina

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a scris, duminică, pe Twitter, că armata rusă a transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând astfel tot continentul în pericol.

de Redactia Observator

la 29.08.2022, 11:20

”Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent”, anunță Ucraina
”Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent”, anunță Ucraina - Hepta

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a acuzat duminică pe Twitter că armata rusă a transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând astfel tot continentul în pericol: ”Zeci de ani, siguranţa nucleară a rămas prioritatea Ucrainei, în special având în vedere trecutul nostru tragic. Invadatorii ruşi au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară şi pun în pericol întreg continentul. Armata rusă trebuie să părăsească această centrală. Nu are ce căuta acolo”, a scris Kuleba.

Armata rusă a ocupat centrala nucleară la 4 martie şi de atunci ar fi dus acolo echipamente militare şi muniţie, potrivit serviciilor de informații britanice și americane. Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardamente care periclitează cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa. 

Nivelul radiaţiilor se menţine normal la Zaporojie

Oficialităţi locale au declaratcă artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei, aflate pe celălalt mal al Niprului. Ministerul apărării de la Moscova a comunicat că ucrainenii bombardează zona. Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, a declarat că două atacuri au lovit pe terenul centralei, însă nivelul radiaţiilor se menţine normal.

Pe acelaşi subiect

Compania ucraineană  Energoatom a confirmat că radiaţiile nu au crescut şi a transmis că nu are informaţii despre noi atacuri. Anterior  compania naţională ucraineană Energoatom a anunțat sâmbătă pe Telegram că centrala funcţiona ”cu riscul de a încălca normele de securitate în materie de radiaţii şi incendiu". "Consecinţă a bombardamentelor periodice, infrastructura centralei a fost avariată şi există riscuri de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive", a declarat operatorul ucrainean, informând despre un "risc crescut de incendiu".

O echipă ONU pleacă spre centrala nucleară din Zaporojie

O misiune a organismului de supraveghere nucleară al ONU se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a declarat șeful AIEA,  Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că echipa este așteptată să ajungă la centrală în cursul acestei săptămâni. ”Trebuie să protejăm siguranța și securitatea celei mai mari instalații nucleare din Ucraina și din Europa”, a scris el pe Twitter.

AIEA a format o echipă din care fac parte șeful AIEA Rafael Mariano Grossi și 13 experți din "țări în mare parte neutre" pentru a vizita centrala nucleară în această săptămână, a reltatat The New York Times pe 27 august. Lista exclude, în special, experţi din Statele Unite și Marea Britanie, ţări pe care Rusia le consideră a fi părtinitoare. Surse oficiale ucrainene au anunţat că forțele speciale ruse torturează angajații centralei pentru a-i împiedica să dezvăluie inspectorilor AIEA încălcări ale normelor de siguranţă, că autoritățile ruse încearcă să limiteze prezența angajaților ucraineni la centrală și că autoritățile de ocupație au început să colecteze semnături de la locuitorii Enerhodar care cer încetarea bombardamentelor ucrainene pentru a le prezenta inspectorilor AIEA. Manipularea naționalității inspectorilor și atacurile la corectitudinea inspecțiilor sunt tactici pe care Iranul le-a folosit multă vreme pentru a obstrucționa vizitele specialiștilor, potrivit ISW.

Rusia a împiedicat adoptarea unui text privind dezarmarea nucleară

Rusia a blocat pe 27 august adoptarea unei declaraţii comune la încheierea conferinţei de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP). Rusia s-a opus în mod deosebit paragrafelor referitoare la centrala Zaporojie. În cea mai recentă versiune a textului, potrivit AFP, se sublinia o "mare îngrijorare" cu privire la activităţile militare din jurul centralelor electrice ucrainene, inclusiv Zaporojie, "pierderea controlului" de către Ucraina asupra acestor situri şi "impactul" semnificativ asupra siguranţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » ”Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent”, anunță Ucraina