Antena Meniu Search
x

Iranul a trimis arme pe ascuns în Siria folosindu-se de zborurile umanitare după cutremurele din Turcia

Iranul s-a folosit de criza provocată de cutremurele din Turcia și de misiunile umanitare pentru a trimite arme și echipamente militare în Siria, relatează Reuters. Sute de zboruri iraniene au aterizat pe aeroporturile siriene.

de Redactia Observator

la 12.04.2023, 14:47

Iranul a trimis arme pe ascus în Siria folosindu-se de zborurile umanitare după cutremurele din Turcia
Efectele cutremurului de pe 6 februarie în Siria - Getty Images

Iranul s-a folosit de zborurile cu ajutoare după cutremur pentru a transporta arme şi echipamente medicale în Siria, aliatul său strategic, relevă nouă surse siriene, iraniene, israeliene şi occidentale, potrivi Reuters. Scopul este de a sprijini apărarea Iranului împotriva Israelului în Siria şi de a întări poziţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

După cutremurul de la 6 februarie din nordul Siriei şi Turcia, sute de zboruri din Iran au început să aterizeze pe aeroporturile din Alep, Damasc şi Latakia în Siria, aducând ajutoare, iar acest lucru s-a întâmplat timp de şapte săptămâni, au spus sursele. Peste 6.000 de persoane au murit în total în Siria în urma cutremurului, conform ONU.

Printre ajutoare s-au numărat echipamente de comunicaţii moderne şi baterii de radar şi piese de schimb necesare pentru o actualizare programată a sistemului de apărare antiaeriană folosit de Siria în războiul civil şi oferit de Iran, au declarat sursele - două surse regionale şi o sursă din serviciile de informaţii occidentale.

Reuters a vorbit despre aceste zboruri cu oficiali din serviciile secrete occidentale, surse apropiate de conducerile din Iran şi Israel, precum şi o persoană fugită din armata siriană şi un ofiţer sirian în activitate.

Întrebată dacă Iranul s-a folosit de avioanele cu ajutoare umanitare după cutremur pentru a transporta echipamente militare în Siria cu scopul de a-şi întări reţeaua în această ţară şi de a-l ajuta pe Al-Assad, misiunea Iranului la ONU de la New York a transmis că "nu este adevărat". Guvernul sirian nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta informaţiile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Iranul a trimis arme pe ascuns în Siria folosindu-se de zborurile umanitare după cutremurele din Turcia