Antena Meniu Search
x

Iran neagă vehement varianta unui atac cu rachete asupra avionului Boeing 737 prăbușit lângă Teheran

Iran a negat vehement varianta unui atac cu rachete asupra avionului de tip Boeing 737 care s-a prăbușit miercuri dimineață, la scurt timp după ce a decolat de pe Aeroportul Internațional Teheran.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 10.01.2020, 15:07

Iran neagă vehement varianta unui atac cu rachete asupra avionului prăbușit
176 de pasageri au murit după prăbușirea avionului Boeing 737, în apropiere de Teheran - Profimedia Images

Iran a negat vehement varianta unui atac cu rachete asupra avionului de tip Boeing 737 care s-a prăbușit miercuri dimineață, la scurt timp după ce a decolat de pe Aeroportul Internațional din Teheran.

Șeful aviației civile din Iran a declarat, vineri, că este "sigur" că aeronava nu a fost lovită de o rachetă.

Precizările vin după ce mai mulți lideri din Occident au lansat ipoteza unui atac balistic asupra avionului aparținând unei companii ucrainene și care avea la bord 176 de persoane, toate decedate în urma catastrofei aviatice.

Prăbușirea aeronavei Ukraine International Airlines a avut loc la doar câteva ore după ce Iran a atacat cu rachete două baze irakiene în care se aflau soldați americani.

Presa din SUA a speculat ideea că avionul civil ar fi putut fi confundat, din greșeală, cu unul militar.

"Avionul nu a fost lovit de o rachetă"

"Lucrul care ne este clar și pe care îl putem spune cu certitudine este că acest avion nu a fost lovit de o rachetă", a declarat Ali Abedzadeh, șeful aviației civile de la Teheran, într-o conferință de presă organizată vineri, 10 ianuarie.

"Așa cum am zis și noaptea trecută, acest avion a fost în flăcări mai bine de un minut și jumătate în timpul zborului, iar locația arată că pilotul a încercat să se întoarcă pe aeroport", a mai spus oficialul iranian.

Tot astăzi, un alt oficial iranian a precizat, pentru BBC, că exită documentație care demonstrează că avionul ar fi avut o problemă mecanică înainte de decolare. Aeronava nu ar fi trebuit să se ridice de la sol, dar ucrainienii ar fi respins obiecțiile. 

Premierul canadian Justin Trudeau a fost cel care a declarat, joi, că a primit informații din surse multiple care arată că aeronava a fost doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană, adăugând că este posibil ca atacul să fi fost executat din greșeală, fără intenție.

"Asta întărește nevoia unei investigații complete. Canadienii au întrebări și merită răspunsuri", a mai spus el.

Majoritatea pasagerilor aflați în aeronavă, 138 la număr, se îndreptau spre Canada, iar cel puțin 63 erau cetățeni canadieni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Iran neagă vehement varianta unui atac cu rachete asupra avionului Boeing 737 prăbușit lângă Teheran