Antena Meniu Search
x

Israel: Ofensiva terestră în Gaza va fi lungă şi va însemna sfârşitul Hamas. Răspunsul Libanului: Hamas poate rezista singură câteva luni şi nu va putea fi distrusă

Război Israel - Hamas. Incursiunea terestră a armatei israeliene în Gaza, în următoarea fază a războiului cu gruparea islamistă palestiniană Hamas ar putea dura luni de zile, dar când se va termina, "Hamas nu va mai exista", a declarat ministrul apărării israelian Yoav Gallant.

de Redactia Observator

la 23.10.2023, 13:13

Israel: Ofensiva terestră în Gaza va fi lungă şi va însemna sfârşitul Hamas. Răspunsul Libanului: Hamas poate rezista singură câteva luni şi nu va putea fi distrusă
Israel: Ofensiva terestră în Gaza va fi lungă şi va însemna sfârşitul Hamas. Răspunsul Libanului: Hamas poate rezista singură câteva luni şi nu va putea fi distrusă - Profimedia

"Ofensiva terestră trebuie să fie ultima manevră din Gaza, din simplul motiv că, după ea, Hamas nu va mai exista", a afirmat duminică ministrul Gallant, în timpul unei vizite la centrul de comandă al Forţelor Aeriene Israeliene din Tel Aviv, relatează EFE, citat de Agerpres.

"Va dura o lună, două sau trei, dar până la urmă nu va mai exista Hamas", a subliniat el, în timp ce forţele armate israeliene bombardează de zile bune întreaga enclavă. "Înainte ca inamicul să întâlnească forţele blindate şi de infanterie, el va întâlni bombele Forţelor Aeriene", a avertizat Gallant. "Am impresia că ştiţi să o faceţi într-un mod letal, precis şi de foarte bună calitate, aşa cum s-a demonstrat până acum", le-a spus ministrul militarilor din forţele aeriene.

Liban: Hezbollah nu va intra imediat în război, căci Hamas se descurcă singură câteva luni

Gruparea şiită libaneză Hezbollah "nu va intra imediat" în războiul împotriva Israelului, în momentul în care va avea loc intervenţia la sol a trupelor israeliene în Fâşia Gaza, deoarece gruparea islamistă palestiniană "Hamas poate rezista luni de zile", a declarat duminică ministrul de externe libanez Abdallah Bou Habib, într-un interviu acordat postului independent MTV Liban.

Pe acelaşi subiect

"Hezbollah nu va intra imediat când va avea loc invazia terestră (israeliană în Gaza - n.r.). Hamas spune că poate rezista luni de zile şi că nu va exista nicio reacţie din partea Hezbollah sau a vreunei organizaţii regionale la începutul invaziei", a declarat şeful diplomaţiei libaneze. În interviu, Bou Habib a afirmat că "prima abordare a Hezbollah, dacă situaţia nu se înrăutăţeşte mult în Gaza, este neintervenţia", deşi a clarificat că guvernul libanez "nu are niciun control asupra lor", cu toate că "există mereu dialog".

Şeful diplomaţiei libaneze a mai declarat că întotdeauna le aminteşte celor din Hezbollah că "Libanul a fost distrus în 2006, dar ei au ieşit întăriţi" şi că astăzi "au mai multă putere decât înainte". "Dumneavoastră auziţi ce spun israelienii în fiecare zi despre Liban. În timp ce Hezbollah nu spune nimic. Desigur, există intervenţii ale liderilor lor, dar domnul Hasan (Nasrallah - liderul Hezbollah - n.r.) nu a spus încă nimic. Nu cred că vrea război", a apreciat Bou Habib.

Ministrul libanez a făcut astfel aluzie la declaraţiile de duminică ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a avertizat că, dacă gruparea şiită libaneză Hezbollah va intra în război împotriva Israelului în sprijinul mişcării islamiste palestiniene Hamas, va comite "cea mai mare greşeală din viaţa sa" şi "va duce dorul" conflictului din 2006. Acesta a fost răspunsul lui Netanyahu la anunţul făcut sâmbătă de gruparea şiită, care a afirmat că, dacă este necesar să "intervină" în actualul război dintre Israel şi Hamas,"o va face".

Într-o vizită la trupele israeliene dislocate la graniţa cu Libanul, unde confruntările se intensifică, Netanyahu a declarat, potrivit unui comunicat de presă, că, "dacă Hezbollah decide să intre în război (alături de Hamas), va duce dorul celui de-al doilea război din Liban. Va face cea mai mare greşeală din viaţa sa". "Vom lovi Hezbollah cu o forţă pe care nici nu şi-o poate imagina, iar consecinţele pentru ei şi pentru Liban vor fi devastatoare", a avertizat premierul israelian.

Netanyahu s-a adresat şi militarilor pe care i-a vizitat. "Ştiu că v-aţi pierdut prietenii şi este ceva foarte greu, dar aceasta este lupta vieţii noastre, o luptă pentru căminul nostru. Nu este o exagerare, aşa este acest război. Se pune problema de a ucide sau de a fi ucis, şi trebuie să ucideţi", le-a spus el soldaţilor

La rândul său, secretarul general adjunct al Hezbollah, Naim Qasem, a declarat sâmbătă, într-un discurs în timpul funeraliilor unor membri ai grupării ucişi în luptă, că organizaţia şiită "va interveni în război" dacă Israelul începe o incursiune terestră în Gaza. În replică, ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a avertizat că Hezbollah "va plăti un preţ foarte mare", deoarece "ia parte deja la lupte".

Revenind la Bou Habib, ministrul de externe libanez a apreciat pentru MTV Liban că "americanii şi alţii trebuie să continue să facă presiuni asupra Israelului pentru ca acesta să nu înceapă războiul în Liban", în timp ce ţara sa lucrează "cu Hezbollah pentru ca (gruparea) să se abţină". "Povestea este în Israel şi ei (Occidentul) trebuie să-l oprească pentru a nu avea loc un război regional", a reiterat ministrul de externe libanez, care a avertizat că "forţele ţărilor din jur, pe care nu le voi numi, sunt pregătite şi au început deja să se mişte".

"Chiar dacă ar reuşi să elimine Hamas..va exista un alt Hamas"

Politicianul libanez şi-a încheiat interviul cu o reflecţie: "Când există o cauză, rezistenţa nu poate fi oprită. Chiar dacă ar reuşi să elimine Hamas, nu vor putea face acest lucru (stoparea rezistenţei - n.r.). Va exista un alt Hamas pentru că populaţia este foarte asuprită".

La începutul săptămânii trecute, Bou Habib a reiterat într-o conferinţă de presă că ţara sa îşi doreşte calm, dar a avertizat că pentru aceasta este necesar ca Israelul să înceteze atacurile din sudul Libanului şi, de asemenea, să pună capăt acţiunilor sale împotriva Fâşiei Gaza.

SUA se tem de o intensificare a războiului Israel - Hamas care va afecta alte ţări din Orientul Mijlociu

Administraţia SUA se teme că prezentul conflict din Israel şi Fâşia Gaza se va intensifica şi va afecta alte ţări din regiune, a declarat duminică secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un interviu pentru ABC. "Suntem îngrijoraţi de o posibilă intensificare", a mărturisit înaltul oficial american. Lloyd a detaliat că guvernul său observă deja o creştere a atacurilor asupra trupelor şi cetăţenilor americani din regiune. "De aceea vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că trupele noastre sunt în poziţia corectă, că sunt protejate şi că avem capacitatea de a răspunde", a spus el.

Secretarul de stat Antony Blinken a transmis şi el duminică aceste preocupări, menţionând că SUA iau toate măsurile pentru a-şi proteja personalul de atacurile Iranului şi ale aliaţilor săi şi, de asemenea, pentru a răspunde dacă este necesar. "Nu este ceea ce căutăm, nu este ceea ce ne dorim, dar vom fi pregătiţi", a avertizat Blinken într-un interviu pentru CBS.

Sâmbătă seara, Pentagonul a anunţat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea poziţiei SUA în Orientul Mijlociu, în faţa acţiunilor recente de "escaladare" ale "Iranului şi acoliţilor săi". Departamentul Apărării SUA a anunţat că va trimite mai multe rachete şi sisteme de apărare în zonă. Mai exact, Pentagonul a ordonat ca portavionul USS Dwight D. Eisenhower să fie mutat în zona de influenţă a Comandamentului Central, care are autoritate asupra Orientului Mijlociu şi Asiei Centrale.

Totodată, SUA au ordonat, de asemenea, desfăşurarea sistemelor de apărare antiaeriană în diferite "locuri din regiune pentru a creşte protecţia forţelor americane", potrivit unui comunicat. Separat, Blinken a declarat că Israelul nu doreşte să guverneze Fâşia Gaza după încheierea războiului său cu Hamas, potrivit dpa.

Într-un interviu pentru emisiunea Meet the Press, a postului NBC, Blinken a declarat că, din ceea ce a auzit de la oficialii israelieni, Israelul "nu are absolut nicio intenţie, nicio dorinţă să conducă Gaza". El a remarcat că Israelul s-a retras din Gaza unilateral "în urmă cu circa două decenii". Însă Blinken a subliniat totodată că, după război, nu va mai putea exista o revenire la statu quo.

"Nu poţi fi în postura în care eşti expus constant la ameninţarea celor mai teribile atacuri teroriste dinspre Fâşia Gaza. Aşa că trebuie găsită o formulă care să ofere siguranţă că Hamas nu mai poate face asta vreodată, dar care să nu însemne întoarcerea la o administraţie israeliană în Gaza, pe care (Israelul) nu o doreşte şi nu intenţionează să o pună în practică", a declarat Blinken. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Israel: Ofensiva terestră în Gaza va fi lungă şi va însemna sfârşitul Hamas. Răspunsul Libanului: Hamas poate rezista singură câteva luni şi nu va putea fi distrusă