Antena Meniu Search
x

Israelul acuză Hamas că plănuia să atace civili cu cianură. Manualul găsit asupra unui militant islamist mort

Război Israel - Hamas. Preşedintele israelian Isaac Herzog a afirmat într-un interviu pentru Sky News că un manual de fabricare a armelor chimice a fost găsit asupra unui militant Hamas mort.

de Redactia Observator

la 23.10.2023, 12:37

Israelul acuză Hamas că plănuia să atace civili cu cianură. Manualul găsit asupra unui militant islamist mort
Israelul acuză Hamas că plănuia să atace civili cu cianură. Manualul găsit asupra unui militant islamist mort - Twitter

Instrucţiuni pentru producerea de cianuri au fost găsite de forţele de securitate israeliene asupra cadavrului unuia dintre militanţii grupării islamiste palestiniene Hamas care au luat parte la atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului, a declarat preşedintele israelian Isaac Herzog într-un interviu difuzat duminică de postul britanic Sky News.

Herzog a menţionat că trupele israeliene au găsit un flash drive USB cu instrucţiuni de pregătire a unui dispozitiv care să disperseze acest gaz otrăvitor. "Acesta este un material găsit asupra cadavrului unuia dintre aceşti bandiţi sadici", a declarat Herzog, în timp ce arăta un document spre camerele de luat vederi ale Sky News, post care a menţionat că nu a putut verifica din surse independente declaraţiile preşedintelui israelian, potrivit EFE.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Preşedintele Israelului sugerează că militanţii Hamas s-ar fi pregătit să folosească arme chimice

Pe acelaşi subiect

"Este material Al Qaida, material oficial Al Qaida", a insistat Herzog, referindu-se la reţeaua teroristă Al Qaida, condusă cândva de Osama ben Laden. "Avem de-a face cu ISIS (gruparea teroristă Stat Islamic - n.r.), cu Al Qaida şi cu (gruparea islamistă palestiniană) Hamas, cu aşa ceva avem de-a face", a adăugat şeful statului israelian.

Săptămâna trecută, departamentul pentru neproliferarea armelor de distrugere în masă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Israelului a informat ambasadele israeliene din întreaga lume despre "intenţia Hamas de a folosi arme chimice", într-o telegramă confidenţială, potrivit Axios.

Un manual de fabricare a armelor chimice a fost găsit asupra unui militant Hamas mort

Conform sursei citate, în telegramă, ambasadorii erau instruiţi să arate documentul în privat guvernelor din ţările gazdă. "Această dovadă arată că Hamas a intenţionat să folosească agenţi chimici ca parte a seriilor de operaţiuni teroriste împotriva populaţiei civile", se menţiona în telegramă. Herzog a vorbit pentru prima oară la 15 octombrie despre existenţa unui "manual al Hamas", descoperit asupra cadavrului unui militant într-una dintre comunităţile din zona Gaza.

"Această broşură este un manual de operare, (este despre) cum să intri în curţile cetăţenilor, în kibbutz, în oraş, în moşav, cum să pătrunzi acolo. Şi mai întâi - ce faci când întâlneşti cetăţeni? Îi torturezi. Broşura spune exact cum să-i torturezi, cum să-i răpeşti", a declarat Herzog la emisiunea lui Wolf Blitzer de la CNN, la 15 octombrie.

Ce apare în "Ghidul războinicului: versiunea jihadistă"

Într-o copie a ghidului oferită presei, manualul - intitulat "Ghidul războinicului: versiunea jihadistă" - prezintă tactici care includ crearea de haos, intimidarea ostaticilor, aplicarea de şocuri electrice şi punea în practică a execuţiilor.

Manualul de opt pagini îi instruieşte pe militanţi să folosească ostatici pe post de scuturi umane în caz că sunt atacaţi, indiferent de religia, rasa sau genul acestora. Ostaticii trebuie "ucişi atunci când este nevoie", mai ales dacă există vreun indiciu de revoltă în rândul lor. Militanţii sunt instruiţi totodată să-şi documenteze în direct acţiunile.

Militanţi ai Hamas au ucis 1.400 de israelieni şi au rănit peste 5.400 într-o ofensivă de proporţii lansată dinspre Fâşia Gaza la 7 octombrie, care a inclus lansarea a mii de rachete în direcţia Israelului şi infiltrarea pe teritoriul israelian. Pe de altă parte, fiind întrebat duminică de Sky News în legătură cu întreruperea furnizării de electricitate în enclava palestiniană Fâşia Gaza, preşedintele israelian a dat asigurări că "rachetele Hamas au fost cele care au doborât infrastructura electrică". "N-are de-a face cu noi", a insistat Herzog, care a punctat totodată că Israelul asigură doar "7% din apa" folosită de Fâşia Gaza.

"Urmărim îndeaproape situaţia umanitară, din oră în oră. Cea mai mare parte din Gaza funcţionează, sunt zone unde se desfăşoară lupte. Este o adevărată tragedie", a apreciat preşedintele Herzog, remarcând că "este foarte simplu să se dea vina pe Israel".

"Să ne amintim unde eram, ce s-a întâmplat, şi cum avem dreptul să ne apărăm atunci când o rachetă care zboară cu 250 de kilometri pe oră chiar în direcţia Israelului a ieşit din sufrageria cuiva. Cu aşa ceva ne înfruntăm. Nicio altă naţiune nu s-a confruntat cu aşa ceva şi, dacă vreuna s-ar fi confruntat cu aşa ceva, credeţi-mă, ar fi făcut" la fel, a dat el asigurări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Israelul acuză Hamas că plănuia să atace civili cu cianură. Manualul găsit asupra unui militant islamist mort