Antena Meniu Search
x

Primele măsuri luate de Israel în scandalul cu ONU: refuză să mai acorde vize reprezentanţilor organizaţiei

Război Israel - Hamas. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a anunţat miercuri că Israelul va refuza să mai emită vize reprezentanţilor Naţiunilor Unite în urma declaraţiilor secretarului general al organizaţiei, Antonio Guterres, care a afirmat, între altele, că atacul comis de Hamas împotriva Israelului, în 7 octombrie, "nu a venit din senin", ci este consecinţa a "56 de ani de ocupaţie sufocantă", transmite EFE, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 25.10.2023, 15:22

Primele măsuri luate de Israel în scandalul cu ONU: refuză să mai acorde vize reprezentanţilor organizaţiei
- Profimedia

Erdan a menţionat că Israelul a început deja să adopte această politică şi că a refuzat să acorde viză Coordonatorului ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths. "A sosit momentul să le dăm o lecţie" înalţilor oficiali ai ONU, a spus Erdan miercuri, într-un interviu acordat radioului armatei israeliene.

Declaraţiile făcute de Antonio Guterres i-au enervat pe israelieni

Comentariile lui Guterres de marţi, din Consiliul de Securitate al ONU, au atras şi condamnarea lui Dani Dayan, preşedintele Muzeului Holocaustului din Ierusalim, Yad Vashem, care a apreciat că "masacrarea evreilor de către Hamas la 7 octombrie a fost genocid în intenţiile sale şi extrem de brutal în forma sa".

"O parte din motivul pentru care (ceea ce a făcut Hamas - n.r.) diferă de Holocaust este că evreii de astăzi au un stat şi o armată. Nu suntem lipsiţi de apărare sau la mila altora", a adăugat Dayan. Potrivit acestuia, după atacul asupra Israelului de către gruparea islamistă palestiniană, în care a ucis peste 1.400 de oameni, este acum testată "sinceritatea liderilor mondiali, a intelectualilor şi a oamenilor influenţi" la nivel internaţional precum Guterres. Din acest punct de vedere, secretarul general al ONU "nu a trecut testul", a insistat Dayan.

Controversa a izbucnit marţi, când Guterres "a condamnat fără echivoc actele teroriste oribile şi fără precedent" ale Hamas, dar a spus totodată că ceea ce s-a întâmplat îşi are rădăcinile în lungi decenii de conflict cu palestinienii. "Atacurile Hamas nu avut loc din senin. Poporul palestinian a fost supus unei ocupaţii sufocante de 56 de ani", a declarat Guterres. Această ultimă afirmaţie a stârnit reacţia autorităţilor israeliene, care au condamnat declaraţiile lui Guterres şi au cerut demisia acestuia.

"Nu vă este ruşine?", l-a întrebat pe Guterres ministrul de externe israelian Eli Cohen, care a fost prezent la sesiunea Naţiunilor Unite şi care a suspendat ulterior o întâlnire planificată cu secretarul general al ONU.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Primele măsuri luate de Israel în scandalul cu ONU: refuză să mai acorde vize reprezentanţilor organizaţiei