Antena Meniu Search
x

Video "Ne îndreptăm spre cel mai negru scenariu". Directorul "Crucea Roşie", despre singura cale de salvare a civililor blocaţi în Gaza

Război Israel - Hamas. La cererea ONU de a primi combustibil pentru a-şi continua operaţiunile umanitare, forţele armate ale Israelului au postat pe Twitter o imagine cu mai multe cisterne din Gaza cu titlul "Cereţi de la Hamas". Acum câteva minute, opt camioane umanitare au reuşit să pătrunda în Gaza prin punctul de frontieră cu Egiptul.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 25.10.2023, 15:17

Vezi și

Eliberarea ostaticilor este un proces nu doar greoi, ci şi foarte sensibil. Iar extragerea acestora din captivitate, vă reamintesc, a fost inermediată de Crucea Roşie. Problema asigurării de ajutoare este, de asemenea, cât se poate de arzătoare. Numărul tirurilor cu ajutoare este limitat, cantităţile de hrană şi medicamente sunt insuficiente.

Camioanele cu ajutoare, inutile pentru milionul de civili care se află în sudul Fâşiei Gaza

Marius Pancu: Care sunt perspectivele pentru eliberarea altor ostatici?

Adrian Halpert, Directorul General al Crucii Roşii România: Nu pot să comentez din poziția mea din punct de vedere politic. Ce pot să spun, văzând situația și contextul, e îmbucurător totuși faptul că, de exemplu, se amână operațiunea militară a Israelului în Gaza. Faptul că nu s-a întâmplat în primele zile, faptul că se vorbește acum de o nouă amânare este îmbucurător din acest punct de vedere, pentru că înseamnă că în subteran se poartă discuții intense, inclusiv în ceea ce privește eliberarea acestor ostatici. Deocamdată, sigur, au fost eliberați foarte puţini, însă speram că va continua acest lucru. Pe noi ne interesează, în cel mai mare grad, starea civililor.

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu: În ce măsură ajută camioanele pe care le vedem intrând în Gaza?

Adrian Halpert, Directorul General al Crucii Roşii România: Foarte puțin, deoarece înainte de începerea conflictului, intrau peste 200 de camioane cu ajutoare pe zi. Deci ceea ce se întâmplă acum este egal cu zero. Să spunem că un camion ar putea aduce ajutoare pentru 1.000 de oameni. Deci ce înseamnă 200 de camioane? 20.000 de oameni. În sudul Fâșiei Gaza, se află peste 1.200.000 de civili care au nevoie de lucruri de primă necesitate: alimente, apa, un acoperiș deasupra capului.

"Ne îndreptăm spre cel mai negru scenariu"

Marius Pancu: Care e cel mai negru scenariu cu care operează Crucea Roșie referitor la situația umanitară din Gaza?

Adrian Halpert, Directorul General al Crucii Roşii România: Din păcate, ne îndreptăm spre cel mai negru scenariu. Cel mai negru scenariu ar fi declanșarea intervenției militare a Israelului, concomitent cu faptul că Egiptul continua a tina granita închisă. Atunci toți acești civili despre care vorbim sunt, pur și simplu, prinși la mijloc, fară nicio posibilitate de scăpare. Situația ideala ar fi că statele din regiune, Israelul, Egiptul, supervizate, eventual, de ONU și de SUA, să ajungă la un acord pentru deschiderea permanentă a unui coridor umanitar prin care acești oameni să poată ieși din acea zonă. Organizațiile internaționale sunt pregătite. Se pot organiza tabere, tabere de corturi, sigur, provizorii pentru că acest lucru nu poate dura la infinit. Însă trebuie să li se permită, să ni se permită și noua, să li se permită tuturor colegilor noștri să facă aceste lucruri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » "Ne îndreptăm spre cel mai negru scenariu". Directorul "Crucea Roşie", despre singura cale de salvare a civililor blocaţi în Gaza