Video Isteria pleoșnițelor din Europa de Vest, întreținută de ruși. Serviciile secrete din Franța acuză Moscova că răspândește fake news
Serviciile secrete franceze au găsit vinovatul pentru psihoza cauzată de invazia ploșnițelor din ţară. Rusia ar fi cea care răspândeşte numeroase informaţii false pentru a menţine vie frica de ploşniţe în Paris şi nu numai. Informaţiile au fost promovate pe rețelele sociale și, în foarte puțin timp, au fost preluate inclusiv de publicațiile respectate. Criza ploşniţelor din Franţa a luat amploare luna trecută, când pe reţelele sociale au apărut numeroase imagini care surprindeau ploşniţe în mijloacele de transport în comun, camere de hotel şi locuinţe.
Rusia a contribuit la psihoza ploşniţelor de pat din Franţa, potrivit serviciilor de informaţii
Franţa nu mai ştie ce să facă pentru a combate ploşniţele de pat. La Paris, este în curs o adevărată infestare, cu numeroase locuinţe afectate. Prezenţa acestor insecte microscopice îi îngrijorează atât de mult pe francezi, încât a fost organizată o reuniune interministerială pentru a găsi soluţii, relatează La Libre Belgique.
Însă, potrivit serviciilor de informaţii franceze, psihoza cu gândaci de pat este alimentată în mare parte de Rusia, care răspândeşte numeroase informaţii false pentru a menţine vie frica de ploşniţe în Franţa şi nu numai. Metoda are un nume: Doppel Ganger, care înseamnă literalmente "dublu" sau "sosie" în germană, arată publicaţia belgiană.
Mai multe publicaţii franceze cunoscute au căzut victime în acest scop. Astfel, postul de radio RMC a dat exemplul unui articol fals care ar fi fost publicat de ziarul La Montagne, care susţinea că răspândirea rapidă a ploşniţelor ar fi fost rezultatul sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei. Ca urmare a sancţiunilor, se spunea în pretinsul articol, produsele chimice necesare pentru eradicarea dăunătorilor nu au mai putut fi exportate în Franţa, ceea ce a complicat eradicarea ploşniţelor. Acest articol era, bineînţeles, complet falsificat şi nici măcar nu a fost publicat vreodată, dar versiunea sa deturnată a fost împărtăşită de mulţi pe reţelele sociale.
Un alt exemplu se referă la un articol falsificat care ar fi fost publicat de ziarul Libération, care a fost partajat iniţial pe un grup Telegram. Acest pretins articol susţinea că refugiaţii ucraineni se aflau în spatele infestării din Franţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰