Antena Meniu Search
x

Istoria se repetă: Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili

Nu e pentru prima dată când un avion comercial e atacat, iar oamenii nevinovaţi îşi pierd vieţile. În anul 1988, un accident similar celui din Ucraina a avut loc

Nu e pentru prima dată când un avion comercial e atacat, iar oamenii nevinovaţi îşi pierd vieţile. În anul 1988, un accident similar celui din Ucraina a avut loc

La 3 iulie 1988, un Airbus A300, aparţinând companiei Iran Air, a decolat din Bandar Abbas cu destinaţia Dubai (Emiratele Arabe Unite). Aeronava era încă în faza de decolare, când o navă americană de război, USS Vincennes, a doborât-o cu o rachetă, deasupra Golfului Persic.

Americanii au susţinut că au confundat Airbusul A300 cu un avion de război F-14! Mai mult, ei au spus că li s-a părut că avionul era în coborâre pentru a bombarda nava, pe când zborul 655 era în urcare!

Seria explicaţiilor ridicole a continuat, atunci când reprezentanţii SUA au dezvăluit că au încercat să ia legătura cu Airbusul A300 pe o frecvenţă militară. Asta în condiţiile în care, fiind o aeronavă comercială, zborul Iran Air 655 n-avea acces la frecvenţele militare, scriu cei de la Adevărul.ro.

SUA nu şi-au cerut niciodată scuze pentru doborârea avionului, iar echipajul navei USS Vincennes a primit medalii şi distincţii pentru curaj şi servicii extraordinare, la revenirea în Statele Unite.

Dintre cei 290 de pasageri aflaţi la bord, 66 erau copii. În 1996, SUA le-au plătit familiilor victimelor sume cuprinse între 150.000 şi 300.000 de dolari, drept despăgubire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Istoria se repetă: Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili