Antena Meniu Search
x

Video Istoricul Filip Lucian Iorga, despre devotamentul Prinţului Philip: O viaţă de împlinire a datoriei de serviciu, faţă de omul de lângă el, faţă de Regină 

Doliu regal în Marea Britanie. Funeraliile Prinţului Philip au fost pregătite din timp şi cu precizie militară. Au fost respectate nu doar restricţiile impuse de pandemie, ci şi dorinţele ducelui de Edinburgh. Istoricul Filip Lucian Iorga a oferit mai multe detalii atât despre desfăşurarea ceremoniei de rămas-bun, cât şi despre viaţa celui care a stat mereu în dreapta Reginei Elisabeta a II-a

de Redactia Observator

la 17.04.2021, 19:18

Vezi și
  • Istoricul Filip Lucian Iorga a vorbit despre devotamentul Prinţului Philip faţă de Regină şi faţă de Marea Britanie

În timpul ceremoniei de înmormântare au existat mai multe elemente reprezentative pentru tot ce a însemnat viaţa trăită de Prinţul Philip. 

Filip Lucian Iorga, istoric: Se potriveşte tipul de ceremonie cu viaţa pe care a dus-o. O viaţă de împlinire a datoriei de serviciu, faţă de omul de lângă el, faţă de Regină şi faţă de Marea Britanie. Cu un pas în spate, în umbră, dar cumva un rol foarte important, cu greutate. Este păcat că mulţimile nu îşi pot manifesta ataşamentul. Este o ceremonie foarte impresionantă. Are elementele de care principele a fost legat. De exempu, sicriul pe care e ataşat stindardul principelui. Apoi cascheta. El a fost un militar, un om ataşat de valorile armatei. Am văzut mai multe arme.

O viaţă în numele Reginei Elisabeta a II-a

Filip Lucian Iorga, istoric: Să nu uităm totuşi ca Prinţul Philip a fost botezat ortodox doar pentru a se puta căsători. S-a convertit la Anglicanism. Avem participarea altei instituţii, adică familia. Sunt toţi cei patru copii ai lui şi ai Reginei. Avem mai mulţi dintre nepoţii lui, inclusiv pe cel mai în vârstă. O ceremonie simplă, elegantă, sobră, care seamănă foarte bine cu viaţa trăită de Philip.

Pe acelaşi subiect

Prin măsurile adoptate, Regina a încercat să îşi ţină familia unită, mai ales în urma controverselor cu privire la relaţia pe care Harry o are cu Casa Regală. Un astfel de exemplu ar fi interzicerea uniformelor militare. 

Filip Lucian Iorga, istoric: Sunt mai multe momente religioase obişnuite. Este simbolic că Regina stă singură. La o înmormântare nu se vorbeşte despre conflicte. Regina a ţinut ca aceste conflicte să nu se vadă. Nu poartă uniforme militare pentru că Harry nu are voie să poarte. Regina îşi doreşte săz ofere imaginea de unitate a familiei. Este decent că soţia lui Harry nu participă şi e bine că Harry este aici. Capela St. George este un loc important pentru monarhia britanică. Capela oficială a celui mai înalt ordin cavaleresc, capela unde au fost înmormântaţi mai mulţi regi.

Ducele de Edinburgh avea şi rădăcini germane

Filip Lucian Iorga, istoric:  Familia regală Greciei provenea din Danemarca. Prinţul Philip era urmaş din Regina Victoria a Marii Britanii. Este foarte importantă şi prezenţa rudelor germane ale Prinţului. Mama lui era dintr-o importantă familie germană, iar mai multe surori au fost căsătorite în familii aristocrate. Principele a ţinut ca şi copiii să poarte numele lui. Numele de Windsor era un nume recent adoptat. Printul Philip a fost unul dintre oamenii care şi-a dedicat viaţa datoriei faţă de Marea Britanie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Istoricul Filip Lucian Iorga, despre devotamentul Prinţului Philip: O viaţă de împlinire a datoriei de serviciu, faţă de omul de lângă el, faţă de Regină