Antena Meniu Search
x

Italia iese parțial din carantină luni. Măsurile de relaxare care intră în vigoare

De luni, Italia iese din carantină și se întoarce la viaţă. Dar nu ”la dolce vita”. Autobuzele și metrourile vor circula cu mai puțin de o treime din călători. Iar în gări, oamenii vor fi monitorizaţi şi doar cei cu temperatura sub 37,5 vor urca în trenuri. Unele afaceri se redeschid, dar cu un preț pentru patroni: noua normalitate le bagă adânc mâna în buzunar.

de Redactia Observator

la 03.05.2020, 22:03

Vezi și
  • Școlile se redeschid abia în septembrie.
  • Transport în comun sub măsuri stricte de protecție.

MARIA BLAJ, proprietara unui bistro din Bologna: Trebuie totul acoperit în laborator şi în felul acesta rămâne totul perfect până mâine. Aici la intrare am pus o altă maşină care elimină ozon şi stă toată ziua aprinsă pentru ca atunci când uşa se deschide, bacteriile care intră să fie eliminate. 

În centrul Bologniei, bistro-ul româncei Maria Blaj arată ca un laborator de cercetare. Nimic nu poate fi lăsat la întâmplare. Noua normalitate presupune măsuri draconice de igienă. Angajații vor purta costume de protecție. Iar dezinfectarea devine literă de lege. Pentru Maria Blaj, siguranța clienţilor este mai presus de orice. Chiar și decât propriile încasări.

MARIA BLAJ, româncă din Italia: Până acum am avut 14 mese. Patru jos şi 10 sus. Problema e ca de acum înainte nu mai poate să mai fie aşa. O să rămână două mese aici şi sus o să rămână 4, maxim 5 mese.

Maria a investit 7 mii de euro pentru a-și putea redeschide afacerea. Pentru moment poate vinde doar la pachet.

Însă pentru mii de patroni, efortul este peste puterile lor finaciare. Zilele trecute, în toată Italia, într-un gest simbolic, oamenii au predat primarilor cheile afacerilor. Relaxarea îi împinge la faliment.

MARIA BLAJ, româncă din Italia: La o masă, trebuie să stea numai o persoană, dar dacă tu faci separeurile cu plexiglas, asa cum cer ei, poate sta şi două, şi patru persoane. Numai că fiecare persoană trebuie să fie încadrată de un ecran de plexiglas.

Vremuri dificile se anunță și pentru sistemul public de transport. 4,5 milioane de oameni merg luni la muncă în toată țara.

Măsuri excepționale au fost luate pentru siguranța lor. 30 de oameni vor putea circula într-un autobuz ce deservea până acum peste 100. Dungile rosii implică interdicția de a se aseza. Iar locurile in picioare au disparut. 1 metru trebuie sa fie distanta intre pasageri, iar masca este obligatorie.

Măsuri noi vor fi luate și în gări. Doar cine are sub 37.5 grade poate urca în tren. Autoritățile îi sfătuiesc în continuare pe oameni să folosească pe cât de puțin posibil transportul public. O alternativă sunt bicicletele.

În Bologna si Milano, autoritățile oferă bonusuri de 200 euro pentru achiziționarea unui mijloc de transport nepoluant. 

Conform deciziei guvernului italian, din 4 mai se redeschid fabricile și magazinele mici. Restaurantele și alte localuri, de asemenea, se redeschid, dar doar pentru preluare de comenzi. Oamenii vor putea ieși în parcuri pentru exerciții fizice. Italienii pot merge în vizită la rude, însă doar pentru câteva ore. Rămân însă interzise reuniunile de familie. Antrenamentele sportive în grup sunt permise, dar doar cu respectarea distanței de 2 metri.

Slujbele religioase rămân interzise. Sunt permise în schimb înmormântările cu un număr de maximum 15 participanți. Sunt permise deplasările doar în regiunea de rezidență în Italia, în baza declarațiilor. În afara regiunii de rezidență, este permisă circulația doar în cazul unei urgențe justificate.

Din 18 mai, în Italia se vor redeschide toate magazinele, muzeele, bibliotecile și galeriile de artă. Frizeriile și saloanele de estetică vor primi clienți abia de pe 1 iunie. Tot din 1 iunie, restaurantele și alte localuri vor putea servi în incinta lor, dar cu reguli stricte pentru clienți. Școlile, în schimb, rămân închise până în septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Italia iese parțial din carantină luni. Măsurile de relaxare care intră în vigoare