Antena Meniu Search
x

Video Italienii de pe insula Lampedusa, disperați de valul de migranți din Africa: "Vrem să trăim liniştiţi din turism şi pescuit. Punct!"

Italia stă pe un butoi cu pulbere din cauza migranţilor sosiţi din Africa. În Sicilia, solicitanţii de azil au evadat din centrul de transfer, în timp ce în Lampedusa s-au îmbrâncit cu forţele de ordine şi au instalat baricade pe drumuri. Drept răspuns, Italia creşte numărul centrelor de detenţie şi măreşte la 18 luni perioada în care migranţii pot fi ţinuţi acolo. Uniunea Europeană cere statelor să preia refugiaţi din Italia, dar guvernele refuză. 

de Redactia Observator

la 18.09.2023, 20:53

Vezi și

Pe insula Lampedusa, migranţii au forţat ieşirea din centrul în care se înghesuie mii de oameni pe doar 400 de locuri. Asta după ce zeci de bărbaţi au sărit gardurile şi au instalat baricade pe drumuri. Situaţia nu e explozivă, a explodat deja, avertizează ministrul italian de Externe.    

În timpul acesta, bărcile cotinuă să sosească. Una dintre ele a fost urmărită şi oprită cu greu de Garda de Coastă. Locuitorii insulei sunt pur şi simplu disperaţi. 

ATTILIO LUCIA, viceprimar Lampedusa: Nu avem spitale, nu avem infrastructură! Vrem să trăim pe o insulă liberă, vrem să trăim liniştiţi din turism şi pescuit. Punct! 

Şefa Comisiei Europene a mers pe insulă să vadă care e situaţia. Ursula von der Leyen a cerut statelor membre ale Uniunii Europene să ajute Italia. 

Pe acelaşi subiect

URSULA VON DER LEYEN, preşedinta Comisiei Europene: Îndemnăm alte state membre să folosească mecanismul voluntar de solidaritate şi să transfere migranţi din Italia. Avem o obligaţie, ca parte a comunităţii internaţionale. 

La câteva ore după apel a sosit şi primul refuz ferm.

Franța nu vrea migranți din Italia

GERALD DARMANIN, ministrul francez de Interne: Franţa nu se pregăteşte să facă asta. Aşa cum i-a spus preşedintele Republicii premierului italian, Franţa va ajuta Italia să îşi protejeze frontierele, să oprească lumea să vină. 

Papa Francisc va încerca să schimbe decizia Parisului. În weekend Suveranul Pontif  merge la Marsilia şi va aborda problema migranţilor. 

PAPA FRANCISC: Este o provocare dificilă, dar care trebuie abordată împreună pentru că este esenţială pentru viitorul tuturor, unul care va fi prosper doar dacă este construit pe fraternitate. 

Insula Lampedusa se află la mai puţin de 150 km de coasta africană şi a devenit prima escală a migranţilor în drumul spre Europa. În 2023, în Italia au sosit deja 130.000 de solicitanţi de azil, dublu faţă de întreg anul trecut. Alte zeci de mii sunt în Spania sau Grecia. Este o nouă criză migratorie, recunosc multe guverne europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Italienii de pe insula Lampedusa, disperați de valul de migranți din Africa: "Vrem să trăim liniştiţi din turism şi pescuit. Punct!"