Antena Meniu Search
x

Juan Guaido a ajuns în exil la Miami, deşi SUA şi Europa îl recunoşteau drept preşedintele Venezuelei acum 4 ani

După ce a acuzat Columbia că l-a expulzat după intrarea sa "ilegală" în ţară înaintea unei conferinţe internaţionale privind Venezuela, opozantul venezuelean Juan Guaido a ajuns, marţi, în SUA, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 26.04.2023, 10:45

Juan Guaido a ajuns în exil la Miami, deşi SUA şi Europa îl recunoşteau drept preşedintele Venezuelei acum 4 ani
Juan Guaido a ajuns în exil la Miami, deşi SUA şi Europa îl recunoşteau drept preşedintele Venezuelei acum 4 ani - Profimedia Images / Twitter

"Din păcate, astăzi trebuie să spun că persecuţia (politică) a fost simţită şi în Columbia", a declarat Juan Guaido mai multor media locale la sosirea la Miami, în Florida (sud-estul ţării).

Această figură a opoziţiei din Venezuela, având oficial interdicţia de a părăsi teritoriul venezuelean şi care nu a fost invitat la conferinţă, denunţase cu câteva ore mai devreme expulzarea sa forţată din Columbia.

"Mă obligă să părăsesc Columbia", a spus Juan Guaido într-un videoclip postat pe Twitter şi filmat în avionul care îl ducea în Statele Unite.

Reacţia Columbiei

Pe acelaşi subiect

Vizat de mai multe proceduri judiciare din Venezuela, dintre care una pentru "trădare", Juan Guaido a precizat că a trecut frontiera "pe jos" şi a ajuns la Bogota după "60 de ore pe drum". Preşedintele columbian, Gustavo Petro, care a operat o apropiere de Caracas prin restabilirea relaţiilor diplomatice, a negat, însă, că l-a expulzat pe opozantul venezuelean.

Juan "Guaido obţinuse un acord pentru a călători în Statele Unite prin Columbia. I-am permis din motive umanitare, în pofida intrării ilegale în ţară", a scris Gustavo Petro pe Twitter. Washingtonul a părut să coroboreze marţi această versiune a evenimentelor.

 "Diplomaţi americani au lucrat îndeaproape cu guvernul columbian pentru a-i ajuta ca el să ajungă teafăr în Statele Unite", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Vedant Patel. "Mulţumim guvernului columbian pentru sprijinul acordat venezuelenilor care îşi părăsesc ţara din cauza persecuţiei şi a crizei umanitare din Venezuela", a mai spus el.

La iniţiativa Columbiei, reprezentanţii a aproximativ douăzeci de ţări s-au întâlnit marţi la Bogota pentru a încerca să relanseze dialogul în Venezuela dintre guvernul chavist al lui Nicolas Maduro şi opoziţia sa, fără ca vreunul dintre ei să fie invitat.

Peste 40 de ţări, inclusiv Statele Unite, puterile europene, România și cea mai mare parte a Americii Latine, l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedintele Venezuelei în 2019. Nicolas Maduro a acuzat o lovitura de stat. Candidat la primarele opoziţiei venezuelene prevăzute pe 22 noiembrie în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024 din Venezuela, Juan Guaido şi-a propus să continue un turneu în alte ţări. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Juan Guaido a ajuns în exil la Miami, deşi SUA şi Europa îl recunoşteau drept preşedintele Venezuelei acum 4 ani