Keir Starmer, noul prim-ministru britanic, promite să reconstruiască ţara în primul discurs
Keir Starmer a primit în mod oficial vineri de la regele Charles al III-lea misiunea de a forma noul guvern, în urma victoriei zdrobitoare a partidului său în alegerile parlamentare de joi, transmite AFP.
Regele Charles al Marii Britanii i-a cerut liderului laburist Keir Starmer să formeze un nou guvern, după ce Partidul Laburist a câştigat detaşat alegerile legislative, a anunţat vineri Palatul Buckingham. În primul său discurs rostit din faţa Downing Street 10, reşedinţia premierilor britanici, noul şef al guvernului de la Londra a declarat că Marea Britanie trebuie să îşi redescopere identitatea şi să treacă printr-o resetare mai amplă.
Noul prim-ministru Keir Starmer a venit la Palatul Buckingham însoţit de soţia sa şi a fost primit în audienţă de regele Charles, aşa cum cere cutuma. Anterior, Rishi Sunak venit la Regele Charles pentru a-l informa că demisionează.
Keir Starmer, primit de regele Charles
Starmer a fost primit la miezul zilei timp de o jumătate de oră la palatul Buckingham. Fost avocat specializat în drepturile omului, Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani, a intrat în politică abia în urmă cu nouă ani. El va fi al treilea prim-ministru din cei mai puţin de doi ani de domnie ai lui Charles, după conservatorii Liz Truss şi Rishi Sunak. Starmer va conduce ţara după 14 ani de guvernări conservatoare şi o succesiune de crize: austeritate, Brexit, creşterea puternică a preţurilor sau schimbări multiple de prim-miniştri.
- Alegeri Marea Britanie 2024 rezultate finale. Cum arată noul parlament. Extrema dreaptă intră pentru prima dată...
- Ce urmează după victoria laburiştilor la alegerile din Marea Britanie. Keir Starmer va deveni noul premier: Aţi...
- Alegeri în Marea Britanie. Laburiştii ar câştiga peste 400 de locuri din 650 în Parlament. Conservatorii, cel...
- Cine este Sir Keir Starmer, viitorul prim ministru al Marii Britanii
- Alegeri Marea Britanie. Victorie zdrobitoare pentru Partidul Laburist. Conservatorii pierd puterea după 14 ani
Conform cutumei, palatul Buckingham a publicat o fotografie de la primirea viitorului premier de către suveran. Ajuns ulterior la reşedinţa din Downing Street 10, Starmer a promis că executivul său "va începe imediat munca de schimbare" şi de "reconstrucţie a Regatului Unit".
Keir Starmer, primul discurs
După ce a plecat de la Buckingham Palace, Keir Starmer a fost întâmpinat la Downing Street 10 de o mulţime mare de asistenţi şi susţinători care l-au aclamat după ce a acceptat oficial invitaţia regelui de a forma guvernul. În cursul după-amiezii, toţi miniştrii de stat conservatori demisionari trebuie să-i returneze regelui sigiliile funcţiei, astfel încât acestea să poată fi predate cabinetului lui Starmer, care va fi prezentat probabil până în cursul serii, relatează The Guardian.
În primul său discurs din faţa reşedinţei premierilor britanici, Starmer a pledat pentru o politică echilibrată, pentru a repara încrederea distrusă a alegătorilor, promiţând să lupte în primul rând pentru a restabili încrederea în politică şi pentru a fi în folosul tuturor alegătorilor.
"Este cu siguranţă clar pentru toată lumea că ţara noastră are nevoie de o resetare mai amplă, de o redescoperire a ceea ce suntem, pentru că, indiferent cât de puternice sunt furtunile istoriei, unul dintre principalele puncte forte ale acestei naţiuni a fost întotdeauna capacitatea noastră de a naviga pe o cale către ape mai liniştite", a spus el. "Acest lucru depinde de politicieni, în special de cei care reprezintă stabilitatea şi moderaţia, aşa cum sunt eu.
Guvernul meu va lupta în fiecare zi până când veţi fi din nou încrezători. De acum înainte, aveţi un guvern care nu este încărcat de doctrine, ci ghidat doar de hotărârea de a vă servi interesele. Ne-aţi dat un mandat clar şi îl vom folosi pentru a aduce schimbarea", a promis Keir Starmer.
"Cărămidă cu cărămidă vom reconstrui infrastructura oportunităţilor, şcolile şi colegiile de clasă mondială, locuinţele la preţuri accesibile care, ştiu, sunt ingredientele speranţei pentru oamenii muncii", a arătat Keir Starmer.
Întorcând politeţea arătată anterior de predecesorul său, Keir Starmer a început primul său discurs de prim-ministru prin a-i aduce un omagiu lui Rishi Sunak, menţionând "efortul suplimentar" cu care s-a confruntat ca "primul prim-ministru britanic de origine asiatică"."Recunoaştem, de asemenea, dedicarea şi munca grea pe care le-a adus la conducerea sa", a adăugat Starmer.
În condiţiile în care Scoţia în special are ambiţii separatiste, Starmer a arătat că obiectivul lui este de a uni ţara. "Patru naţiuni care stau din nou împreună. Înfruntând, aşa cum am făcut-o atât de des în trecut, provocările unei lumi nesigure. Angajate într-o reconstrucţie calmă şi răbdătoare. Aşadar, cu respect şi umilinţă, vă invit pe toţi să vă alăturaţi acestui guvern de serviciu, în misiunea de reînnoire naţională. Munca noastră este urgentă şi o începem astăzi", a anunţat Starmer.
După primul său discurs ca premier, Keir Starmer a intrat în Downing Street, urmând ca detaliile numirilor din cabinetul său să fie făcute publice în cursul după-amiezii.Keir Starmer este al şaptelea prim-ministru laburist şi a câştigat categoric alegerile de joi, partidului său revenindu-i 412 din cele 650 de locuri din Parlament, o victorie istorică ce vine după ce laburiştii pierduseră cele patru alegeri generale anterioare.
Partidul Laburist a obţinut 412 mandate
Potrivit rezultatelor aproape complete, Partidul Laburist a obţinut 412 mandate, mult peste pragul de 326 care îi asigură majoritatea absolută necesară pentru a guverna singur. În schimb, cu doar 121 de mandate faţă de 365 acum cinci ani, conservatorii au înregistrat cel mai slab rezultat de la începutul secolului al XX-lea. Mai multe nume grele nu au prins locuri în viitorul parlament: Liz Truss, ministrul apărării Grant Shapps, ministrul pentru relaţiile cu parlamentul, Penny Mordant, care era văzută ca o posibilă viitoare şefă a partidului. Pe tot parcursul campaniei, Keir Starmer a promis revenirea la "stabilitate" şi "seriozitate", şi o gestionare foarte riguroasă a cheltuielilor publice.
El a dat asigurări că vrea să relanseze creşterea economică, să redreseze serviciile publice, să întărească drepturile angajaţilor, să reducă imigraţia şi să apropie Marea Britanie de Uniunea Europeană, fără a reveni însă asupra Brexitului, un subiect tabu în campanie.
În viitorul parlament total reconfigurat, liberal-democraţii redevin a treia forţă, cu 71 de deputaţi, în timp ce partidul Reform UK (anti-imigraţie şi anti-sistem) îşi face intrarea cu patru deputaţi, printre care şi liderul său Nigel Farage. În Scoţia, Partidul Naţional Scoţian, pro-independenţă, a înregistrat mari pierderi, câştigând doar în nouă din cele 59 de circumscripţii. Verzii vor avea patru locuri, faţă de unul anterior, într-o Cameră a Comunelor din care vor face parte un număr record de femei, cel puţin 266, faţă de 220 în 2019.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰