Antena Meniu Search
x

Video Alegeri Marea Britanie 2024 rezultate finale. Cum arată noul parlament. Extrema dreaptă intră pentru prima dată cu doar 4 locuri

Alegeri Marea Britanie - rezultate finale. Laburiştii au câştigat 411 locuri în parlament, o creştere cu 214, conservatorii doar 121, o scădere cu 251 de locuri. Marea surpriză vine de la liberal democraţii care au obţinut 71 de locuri, în creştere cu 60, Partidul Național Scoțian a luat doar 9 locuri, în scădere cu 36 iar extrema dreaptă Reform UK a luat în premieră 4 locuri. A fost cea mai scăzută prezenţă la vot din ultimii peste 20 de ani. Rishi Sunak şi-a dat demisia, iar regele a confirmat-o. Keir Starmer devine prim-ministru chiar de azi. 

de Redactia Observator

la 05.07.2024 , 21:30

Keir Starmer este astăzi starul politicii britanice după ce partidul condus de el a înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare. Conservatorii pleacă de la putere după 14 ani dificili, iar Starmer se poate lăuda cu un rezultat comparabil cu triumful lui Tony Blair din 1997, scrie BBC.

Alegeri Marea Britanie. Surpriza vine de la liberal-democrați 

Din cele 251 de locuri din parlament pierdute de conservatori, laburiștii au câștigat circa 214. Surpriza vine de la liberal-democrați, care, cu 71 de mandate, s-au apropiat de poziția a doua. Separatiştii scoţieni au suferit şi ei un eşec serios. Partidul Național Scoțian  a luat doar 9 locuri, în scădere cu 36. Reform UK, Partidul Reformei al dreptei populiste intră pentru prima dată în Parlamentul Britanic, după încercări repetare eşuate. Reform UK și Verzii au câștigat câte patru locuri fiecare.

Vezi și

Fostul premier Liz Truss se numără printre greii din Partidul Conservator care și-au pierdut locurile în Parlament, alături de Penny Mordaunt, liderul camerei inferioare a parlamentului.  Ministra Educației Gillian Keegan, ministra culturii Lucy Frazer, ministra științei Michelle Donelan și ministrul Justiției Alex Chalk și-au pierdut, de asemenea, locurile.

Pe acelaşi subiect

În faţa rezultatelor, actualului premier, Rishi Sunak l-a felicitat pe înlocuitorul său, Keir Starmer, şi şi-a prezentat oficial demisia în faţa regelui Charles care a şi acceptat-o. Keir Starmer devine prim-ministru chiar de azi după ce va fi primit în audienţă de monarh şi confirmat oficial. "Ceea ce vreau acum să cer cu modestie este oportunitatea de a lua o țară - care cred că a fost distrusă sub acest guvern - şi să profit de această ocazie pentru a ne reconstrui țara și a ne duce mai departe", a declarat Keir Starmer,

Alegeri Marea Britanie 2024 rezultate finale:

  • Partidul Laburist: 411 locuri
  • Partidul Conservator: 121
  • Partidul Liberal-democrat: 71
  • Partidul SNP: 9
  • Partidul Reformei: 4
  • Partidul Verde: 4
  • Alţii: 28

    Sursa: The Telegraph 

The Telepraph

"Mă aşteptam la o majoritate laburistă. Sunt anumite lucruri la care nu mă aşteptam, numărul ridicat de locuri pentru Partidul Reformei, SNP nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor mele şi conservatorii s-au descurcat destul de bine comparativ cu predicţiile cumplite" a comentat Anand Menon, profesor universitar.  

Conservatorii se află în faţa unei înfrângeri istorice, după 14 ani în care au fost nevoiţi să facă faţă unor momente extrem de dificile: Brexit, Pandemia Covid şi problemele economice care au urmat invaziei Ucrainei. De altfel, Partidul Conservator a primit un val de reproşuri din partea electoratului privind costul ridicat al traiului, criminalitatea crescută şi numărul tot mai mare de imigranţi. Victoria laburiştilor ar putea aduce în Parlamentul de la Londra şi o româncă. Este vorba de Alexandra Bulat

Cea mai scăzută prezenţă la vor din ultimii peste 20 de ani

După ce au fost anunţate rezultatele în 630 din 650 de circumscripţii, prezenţa este estimată la 59,8%. Participarea la ultimele alegeri din 2019 a fost de 67,3%. Dacă participarea va rămâne la circa 59,8%, ar fi cea mai scăzută de la alegerile generale din 2001, când a fost de 59,4%. Dacă participarea va scădea sub 59,4%, va fi cea mai scăzută după Al Doilea Război Mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să consumaţi multivitamine, fără recomandarea medicului?
Observator » Stiri externe » Alegeri Marea Britanie 2024 rezultate finale. Cum arată noul parlament. Extrema dreaptă intră pentru prima dată cu doar 4 locuri