Antena Meniu Search
x

Video Kiev: Retragerea trupelor ruse din Herson, doar o capcană pentru a încercui şi dezarma forţele ucrainene

Trupele ruse s-ar putea retrage din Herson, împreună cu politicienii pe care i-au instalat la conducerea oraşului. Aşa a dat de înţeles chiar unul din aceşti demnitari. Dar guvernul şi comandanţii militari de la Kiev rămân prudenţi, deoarece ar putea fi vorba de o capcană pentru forţele ucrainene. Mai ales că, în alte regiuni, trupele ruse şi-au triplat numărul atacurilor, iar sistemul energetic ucrainean rămâne ţinta bombardamentelor. Milioane de oameni sunt lipsiţi, din acest motiv, de curent electric. 

de Redactia Observator

la 04.11.2022, 08:22

Vezi și

Drapelul Ucrainei este ridicat în noi localităţi de pe malul vestic al Niprului. Armata înaintează spre Herson, cel mai mare oraş ocupat de ruşi de la declanşarea invaziei. Ministrul american al apărării, militar de carieră, este convins că forţele ucrainene sunt în măsură să recucerească oraşul. 

Doar o capcană 

LLoyd Austin, secretarul american al apărării: În ce priveşte întrebarea dacă ucrainenii pot, sau nu, să cucerească teritoriul rămas (ocupat) pe malul de vest al Niprului, la Herson, eu cred, cu siguranţă că ei au capacitatea să o facă. 

Ocupanţii par să simtă şi ei presiunea armatei ucrainene. Zeci de mii de locuitori din Herson şi împrejurimi au fost evacuaţi pe malul estic al Niprului sau chiar în Crimeea. Guvernul ucrainean consideră că ei au fost, de fapt, deportaţi, ceea ce constituie o crimă de război. Unul din politicienii instalaţi de ocupanţi la conducerea regiunii a dezvăluit chiar, pentru o televiziune din Moscova, că trupele ruse s-ar putea retrage şi ele din oraş. Aceasta după ce se filmase el însuşi într-o maşină, cu bagajele în spate. 

Pe acelaşi subiect

Kirill Stremousov, adjunctul interimar al șefului administrației de ocupație rusă din regiunea Herson: Le recomand, încă o dată, tuturor locuitorilor care au rămas în Herson şi în acea parte a regiunii de pe malul drept (al Niprului) să treacă pe malul stâng. 

Dar atât guvernanţii de la Kiev cât şi analiştii occidentali se îndoiesc că Rusia ar intenţiona într-adevăr să se retragă din Herson. Obiectivul ar putea fi, dimpotrivă, de a atrage forţele ucrainene într-o capcană pentru a le încercui şi dezarma. În alte sectoare ale frontului, ruşii lansează şi câte 80 de atacuri pe zi, după cum a declarat şeful statulul major ucrainean într-o convorbire cu comandantul forţelor americane din Europa. Deocamdată, apărătorii rezistă. 

Volodimir Zelenski: Artileria ucraineană a devenit cea mai puternică din Europa şi una din cele mai puternice din lume. Şi aşa va fi mereu de acum înainte. 

Preşedintele Ucrainei a dezvăluit că, ieri seară, 4,5 milioane de consumatori din Kiev şi alte zece regiuni ucrainene erau încă lipsiţi de energie electrică în urma atacurilor Rusiei. 

Şi Kremlinul are o nouă problemă: nemulţumirile soldaţilor recent mobilizaţi. Vladimir Putin a ordonat ca fiecare dintre ei şi toţi ceilalţi militari de pe fronturile din Ucraina, să primească, pe lângă soldă, şi o primă excepţională. Rămâne de văzut dacă suma echivalentă cu 3200 de dolari, sau de peste trei ori salariul mediu din Rusia, va pune capăt protestelor tot mai dese ale celor mobilizaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Kiev: Retragerea trupelor ruse din Herson, doar o capcană pentru a încercui şi dezarma forţele ucrainene