Kosovo va solicita aderarea la UE. Serbia încearcă să o blocheze şi cere sprijinul statelor care nu-i recunosc independenţa
Kosovo urmează să prezinte oficial joi, 15 decembrie, cererea sa de aderare la UE, a anunţat luni televiziunea publică RTK, citată de agenţiile EFE şi Tanjug şi care asigură că deţine documentul oficial cu această solicitare. Vicepremierul kosovar Besnik Bislimi se află la Bruxelles pentru a pregăti acest pas, menţionează aceeaşi sursă, adăugând că încă nu se cunosc însă detaliile asupra formei în care va fi prezentată cererea de aderare, relatează Agerpres.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Vicepremierul kosovar Besnik Bislimi se află la Bruxelles pentru a pregăti acest pas, menţionează aceeaşi sursă, adăugând că încă nu se cunosc însă detaliile asupra formei în care va fi prezentată cererea de aderare, întrucât cinci state membre ale UE - Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania - nu recunosc independenţa pe care această provincie sârbă şi-a proclamat-o în 2008.
În acest timp, ministrul de externe sârb Ivica Dacic a declarat că Serbia va încerca să obţină respingerea acestei solicitări şi va cere în acest sens ajutorul statelor UE care nu recunosc independenţa Kosovo.
''Acţionăm pentru a cere statelor membre ale UE care nu au recunoscut (independenţa) Kosovo să conteste această chestiune din punctul de vedere al statutului, astfel încât să nu existe condiţiile pentru ca aceasta să fie o temă de dezbatere'', a explicat şeful diplomaţiei sârbe.
Ministrul sârb de externe: Vom vedea dacă cererea va fi respinsă sau luată în discuţie
''Vom vedea dacă cererea va fi respinsă sau luată în discuţie, dar aceasta depinde şi de preşedinţia Consiliului UE'', deţinută de Republica Cehă, a adăugat Ivica Dacic. Acesta a mai spus că guvernul sârb desfăşoară în prezent discuţii şi cu Ungaria, ţară care a recunoscut independenţa Kosovo.
O asemenea solicitare din partea Kosovo survine în contextul noilor tensiuni între Belgrad şi Priştina şi blocării şoselelor din nordul regiunii de către membri ai minorităţii sârbe, care acuză discriminări din partea autorităţilor kosovare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰