Antena Meniu Search
x

Video Kremlinul a ordonat evacuarea a 9 localități din Belgord din calea luptelor. Un pașaport românesc fals ar fi fost folosit de cei care au cauzat exploziile de la Nord Stream

Pericolul vine din interior. Rusia stă pe un butoi cu pulbere după ce două miliţii anti-Kremlin au atacat regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina. Nouă localităţi au fost evacuate, iar guvernatorul a sfătuit oamenii să nu revină până la încheierea unei operaţiuni antitero. Între timp, jurnaliştii germani care anchetează sabotajul conductelor Nord Stream au descoperit că un fals paşaport românesc ar fi fost folosit de un suspect implicat în acţiune.

de Redactia Observator

la 23.05.2023, 21:54

Vezi și

Haosul în Belgorod a început cu o explozie puternică. Sute de soldaţi din grupurile Libertatea Rusiei şi Corpul Voluntarilor ruşi au trecut graniţa din Ucraina şi au atacat soldaţii ruşi. Un vehicul blindat a fost capturat de la grăniceri, iar un elicopter a fost doborât. Liderul legiunii Libertatea Rusiei a spus că acţiunea este a unor patrioţi care s-au săturat de Vladimir Putin.

"Suntem ruşi ca şi voi. Vrem să ne creştem copiii în pace, să fie liberi, să poată să călătorească şi să studieze şi să fie fericiţi într-o ţară liberă. Dar asta nu se poate în Rusia lui Putin, putredă de corupţie, minciuni, cenzură, represiuni şi restricţionarea libertăţilor." 

Guvernatorul regiunii a evacuat nouă localităţi, printre care şi Grayvoron, oraş cu şase mii de oameni. Moscova a dat vina pe sabotori ucraineni şi a trimis armata împotriva grupurilor armate. Confruntarea s-a încheiat cu 70 de morţi şi retragerea miliţiilor în Ucraina. 

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod: "Din păcate, o femeie născută în 1941 a murit ieri în timpul evacuării. Fac acum apel la locuitorii oraşului Grayvoron, care și-au părăsit temporar locuințele: nu este recomandat încă să vă întoarceți la casele voastre."

Pe acelaşi subiect

Pe front, ucrainenii s-au retras din ultimele bastioane din centrul Bahmutului. Gruparea Wagner promite că va preda oraşul armatei în maximum două zile. La Bruxelles, şeful diplomaţiei europene a anunţat că piloţii ucraineni au început pregătirea pe avioanele F-16.

Kajsa Ollongren, ministrul olandez al Apărării: "Acesta este primul pas pe care trebuie să-l faci. Trebuie să ai piloți care să poată să lupte, să piloteze aceste avioane. Vom continua să discutăm cu aliații noștri și cu țările care ar putea avea F-16 disponibile, acesta este următorul pas."

Legătura dintre România și exploziile de la Nord Stream

În Germania, jurnaliştii de investigaţie au descoperit că sabotajul gazoductului Nord Stream duce către Ucraina, dar cu o legătură cu România. Grupul care a aruncat conductele în aer a închiriat un iaht în portul Rostock şi a călătorit până la insula Christianso din Danemarca. Unul dintre cei aflaţi la bord ar fi un ucrainean care a folosit un paşaport românesc fals cu identitatea Ştefan Marcu. 

Manuel Bewarder, jurnalist: "Acest individ a fost, aparent, la bordul navei. Acest individ este în centrul investigaţiei germane, am incercat să îl contactăm, nu s-a întâmplat. Am vorbit cu o cunoştinţă, ne-a spus că ar fi luptat în război de partea Ucrainei."

Presa germană mai scrie şi că adresa şi data naşterii de pe documentul fals corespund datelor reale, dar adevăratul Ştefan Marcu nu ar fi părăsit România în timpul operaţiunii din Marea Baltică. Exploziile din 26 septembrie anul trecut au distrus conductele Nord Stream, un gazoduct care lega Rusia de Germania şi nu era operaţional. Rusia şi Statele Unite au fost şi ele învinuite pentru sabotaj, iar o anchetă oficială e încă în derulare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Kremlinul a ordonat evacuarea a 9 localități din Belgord din calea luptelor. Un pașaport românesc fals ar fi fost folosit de cei care au cauzat exploziile de la Nord Stream