Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reacţia Kremlinului după ce Chişinăul a anunţat că Vladimir Putin este interzis pe teritoriul R. Moldova

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a anunţat că ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Vasneţov, va fi convocat pentru a se i se cere explicaţii după ce Dmitri Medvedev a spus despre Republica Moldova că "această ţară nu mai există." Dorin Recean a declarat joi seară că Vladimir Putin nu va putea să intre în R. Moldova dacă va intenţiona să vină la Chişinău. Premierul a lăsat să se înţeleagă că autorităţile de la Chişinău au o listă neagră cu oficiali ruşi care au interdicţie de intrare, însă deocamdată aceasta nu a fost făcută publică. "Autorităţile de la Chişinău iau în mod deliberat decizii care duc spre pierderea suveranităţii. Vedem o tendinţă de absorbţie din partea României", a transmis Kremlinul. 

de Redactia Observator

la 28.04.2023 , 17:14

Reacţia Kremlinului după ce Chişinăul a anunţat că Vladimir Putin este interzis pe teritoriul R. Moldova Vladimir Putin - Profimedia

"Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu va comenta limbajul absolut inacceptabil al declaraţiilor unor oficiali ruşi, expuse astăzi, dar subliniem faptul ca ambasadorul Federaţii Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, va fi convocat la minister pentru a i se cere explicaţii pe marginea afirmaţiilor ce vizează ţara noastră", se arată într-un comunicat citat de NewsMaker.

Este deja pentru a doua oară în mai puţin de zece zile când ambasadorul Federaţiei Ruse este convocat la ministerul condus de vicepremierul Nicu Popescu, în contextul unor relaţii tensionate între Moscova şi Chişinău.

Oleg Vasneţov fusese convocat şi săptămâna trecută la Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău pentru a fi anunţat că un diplomat de la Ambasada Rusiei a fost declarat persona non grata, fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei. Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău calificase decizia drept "încă un pas neprietenos" din partea Chişinăului în raport cu Rusia, care "nu va rămâne fără răspuns", iar marţi ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat la rândul său la MAE rus comunicându-i-se că un diplomat moldovean va fi expulzat.

Articolul continuă după reclamă

Tot atunci, Moscova a anunţat că interzice intrarea în Federaţia Rusă pentru patru oficiali din Republica Moldova. Este vorba de ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, şi de deputaţii PAS (partidul aflat la guvernare) Oazu Nantoi, Olesea Stamate şi Lilian Carp.

Pe acelaşi subiect

Lista neagră a moldovenilor: Putin nu poate intra în R. Moldova

Invitat la o emisiune a postului TV8, premierul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat joi seara că Republica Moldova a elaborat o "listă neagră" cu oficiali din Federaţia Rusă declaraţi indezirabili pe teritoriul ţării şi a dezvăluit că pe listă se regăseşte inclusiv preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi omul de afaceri Igor Ceaika.

"Noi avem o listă lungă şi tot îi trimitem înapoi acasă. Federaţia Rusă nu poate să ne spună nouă ce noi trebuie sau putem să facem. Republica Moldova este o ţară liberă şi suverană. Fiecare trebuie să îşi ştie locul", a declarat Dorin Recean, potrivit NewsMaker.

Reacţionând la aceste declaraţii, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, a avut comentarii sarcastice la adresa Chişinăului spunând că Republica Moldova nici măcar nu mai există ca ţară, pentru că "a fost vândută" României.

Declaraţiile lui Medvedev au fost întărite apoi de la Kremlin, vineri, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, care a spus că "autorităţile de la Chişinău iau în mod deliberat decizii care duc spre pierderea suveranităţii" şi că Moscova vede "o tendinţă de absorbţie din partea României". În plus, Peskov a acuzat Chişinăul de "rusofobie", insistând că acest curs ar fi împotriva a ceea ce vrea societatea şi menţionând, într-o ameninţare voalată, că "s-ar putea să existe regrete".

Medvedev despre Republica Moldova: Această ţară nu mai există

Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, actualul vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a lansat un atac la adresa autorităţilor de la Chişinău ca urmare a declaraţiei prim-ministrului moldovean Dorin Recean, conform căreia mai mulţi oficiali ruşi, inclusiv actualul preşedinte rus Vladimir Putin, ar avea interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. 

"O creatură misterioasă pe nume Recean a anunţat că preşedintele Rusiei şi alţi oficiali ruşi nu vor intra în R. Moldova. În primul rând, nimeni nu intenţionează să meargă acolo acum, poate mai târziu, cine ştie. În al doilea rând - această ţară nu mai există. Şefii locali au vândut-o României, trădându-şi patria. Cu ei nu are sens să discutăm", a scris acesta pe canalul său de Telegram. "Să discute poporul cu ei. Să decidă cine sunt ei - moldoveni sau români", a adăugat el.

Medvedev a mai spus că, indiferent de ceea ce decid moldovenii, "cei ca Recean şi Sandu (preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu)" vor trebui să respecte suveranitatea autoproclamatei republici Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, susţinută de Rusia şi nerecunoscută de Occident.

Kremlin: "Vedem o tendinţă de absorbţie din partea României"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat vineri spunând că autorităţile de la Chişinău iau decizii care duc spre pierderea suveranităţii ţării. Dmitri Peskov a fost întrebat vineri dacă Kremlinul este de acord cu opinia exprimată de Dmitri Medvedev. Conducerea Republicii Moldova şi-a distrus limba şi acum este angajată în reducerea propriei suveranităţi în favoarea României, a arătat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, citat de agenţia rusă TASS.

"Ei şi-au distrus deja limba, nu o mai numesc limba moldovenească. Vedem o tendinţă de absorbţie din partea României. Vedem acţiuni menite să le limiteze în mod deliberat propria suveranitate şi aşa mai departe", a spus Peskov, arătând că este de acord cu vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

"Deci, în acest sens, există într-adevăr procese destul de curioase care se desfăşoară acolo şi care nu se corelează cu starea de spirit din societate, pentru că, de asemenea, vedem cu toţii proteste, vedem un număr mare de disidenţi în ţara cu o astfel de politică", a adăugat Dmitri Peskov.

În plus, Dmitri Peskov a acuzat conducerea Republicii Moldova că "se îndreaptă rapid spre rusofobie". "Este evident că actuala conducere a Republicii Moldova se îndreaptă rapid în direcţia rusofobiei pe care o cunoaştem deja foarte bine. În acelaşi timp, dintr-un motiv oarecare, ei identifică dorinţa lor, aşa cum cred ei, de integrare europeană cu proliferarea rusofobiei. Ei cred că trebuie să fie un atribut absolut obligatoriu al integrării europene să urască Rusia şi orice manifestare pro-rusă", a comentat Peskov.

"S-ar putea să existe regrete în această privinţă", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov a insistat că această linie antirusescă a conducerii moldoveneşti nu se corelează cu starea de spirit din societate. "Există diferite stări de spirit acolo. Dar, cu toate acestea, desigur, este vorba de o ţară care acum încearcă rapid să devină neprietenoasă cu noi", a conchis Peskov.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri externe » Reacţia Kremlinului după ce Chişinăul a anunţat că Vladimir Putin este interzis pe teritoriul R. Moldova