Antena Meniu Search
x

Kurt Westergaard, controversatul caricaturist al profetului Mohamed, a murit la 86 de ani

Kurt Wastergard, danezul a cărui caricatură a profetului Mohamed a indignat musulmanii din întreaga lume a murit la vârsta de 86 de ani, în urma unei boli pe care o avea de mai mult timp.

de Redactia Observator

la 19.07.2021, 15:59

Kurt Westergaard, caricaturist danez
Kurt Westergaard, caricaturist danez - Profimedia

Westergaard a fost caricaturist al ziarului conservator Jyllands-Posten de la începutul anilor 1980, potrivit BBC. El a devenit faimos în anul 2005 pentru controversata sa descriere a profetului Mahomed într-una dintre rubricile ziarului. Caricatura lui Westergaard, care arăta ca o bombă cu turban, a fost una dintre cele 12 caricaturi publicate penru a evidenţia autocenzura si valul de critici asupra islamului.  Prezentările profetului Mohamed sunt considerate pe scară largă drept un subiect tabu în islam şi sunt extrem de jignitoare pentru unii musulmani.

Caricatura danezului a dat startul mai multor proteste violente

Desenele publicate de ziar au provocat proteste în Danemarca, în timp ce guvernul a primit o serie de plângeri din partea ambasadorilor mai multor ţări musulmane. Apogeul a fost atins în 2006 când ambasadele danemarcei din mai multe ţări musulmane au fost vandalizate în urma unor proteste masive organizate ca răspuns la caricatura lui Westergaard.

 În 2012, în urma publicării caricaturilor, 12 persoane au fost ucise într-un atac asupra birourilor revistei satirice franceze Charlie Hebdo, care a publicat câteva caricaturi ale profetului. După publicarea desenelor, Westergaard a primit numeroase ameninţări cu moartea şi a fost în repetate rânduri ţinta încercărilor de asasinare. Iniţial el s-a ascuns, dar ulterior s-a mutat într-o casă extrem de bine păzită din Aarhus, al doilea oraş a mărime din Danemarca.

În 2008, serviciul danez de informaţii a transmis că trei persoane au fost arestate după ce au încercat să îl omoare pe caricaturis. Doi ani mai târziu, poliţia daneză a prins un somlez in vârstă de 28 de ani înarmat care ar fi intrat în casa lui Westergaard. Tânărul a fost atunci condamnat pentru tentativă de crimă şi terorism şi a fost închis pentru o perioadă de 9 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Kurt Westergaard, controversatul caricaturist al profetului Mohamed, a murit la 86 de ani