Antena Meniu Search
x

La cererea SUA, ucrainenii au renunţat la atacuri pe teritoriul Rusiei la împlinirea unui an de la invazie - WP

La solicitarea SUA, Ucraina s-a abţinut de la atacuri pe teritoriul Rusiei în luna februarie când s-a împlinit un an de la invazia rusă, relatează The Washington Post (WP). Șeful serviciilor de informații militare de la Kiev, Kirilo Budanov, a plănuit atacuri "îndrăznețe" în spatele liniilor inamice, dar care i-au deranjat pe oficialii de la Casa Albă.

de Redactia Observator

la 25.04.2023, 15:04

La cererea SUA, ucrainenii au renunţat la atacuri pe teritoriul Rusiei la împlinirea unui an de la invazie
Șeful serviciului de informații militare Kirilo Budanov la biroul său - Getty Images

Cu câteva zile înainte de 24 februarie 2023, oficialii de la Kiev erau ocupați cu planuri de a ataca Moscova. Generalul-maior Kirilo Budanov, șeful direcției de informații militare, prescurtat HUR, l-a instruit pe unul dintre ofițerii săi "să se pregătească pentru atacuri în masă pe 24 februarie... cu tot ce aveau serviciile la dispoziţie", potrivit unui raport secret al NSA, citat de Washington Post. Oficialii au luat chiar în considerare un atac pe mare cu asupra orașului-port de la Marea Neagră, Novorossiisk, o operațiune mai mult simbolică, dar care ar demonstra capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în teritoriul inamic.

La Washington, oficialii americani monitorizau în secret planurile ucrainenilor. Casa Albă se îngrijorează de mai multă vreme că eventuale atacuri în interiorul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului. Pe 22 februarie, cu două zile de data la care a început invazia rusă, CIA a trimis un nou raport clasificat: serviciile ucrainene "au acceptat, la cererea Washingtonului, să amâne ataurile" asupra Moscovei.

Documentele citate de WP fac parte dintr-un set de informații clasificate despre care se presupune că au fost scurse pe platforma Discord de către un membru al Gărzii Naționale în vârstă de 21 de ani. Ele nu explică cu exactitate cine a intervenit și de ce ucrainenii au fost de acord să dea înapoi.

Budanov, o vedetă a armatei ucrainene

Pe acelaşi subiect

Dar reprezintă un exemplu de tensiuni care au caracterizat o mare parte a războiului: Ucraina, dornică să ducă lupta pe teritoriul Rusiei, este uneori oprită de Statele Unite, care au încercat să evite escaladarea conflictului într-o luptă directă între forțele americane și cele ruse. Unii oficiali americani consideră eventuale atacuri asupra Rusiei, mai ales dacă acestea implică arme furnizate de SUA, ca fiind operațiuni extrem de riscante pe care președintele rus Vladimir Putin le-ar putea considera atât de amenințătoare încât va recurge la utilizarea armelor nucleare tactice.

Și totuși, explozii misterioase și atacuri cu drone continuă să aibă loc în Rusia. Oficialii ucraineni sunt timizi cu privire la aceste incidente, sugerează pe ocolite că sunt responsabili, fără să-și asume direct responsabilitatea.

Operațiunile pe pământ străin sunt de competența HUR. Budanov este un general ambițios, în vârstă de 37 de ani, o vedetă a armatei ucrainene. El nu recunoaște că agenția sa se află în spatele atacurilor, dar a avertizat că ele vor continua. "Acest lucru le-a spulberat iluziile de siguranță", a spus Budanov pentru The Washington Post în luna ianuarie. "Sunt oameni care plantează explozibili. Sunt drone. Până la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, vor exista probleme în interiorul Rusiei".

Europenii şi americanii, îngrijoraţi de atacurile orchestrate de Budanov

Budanov nu a comentat noile dezvăluri, la fel nu au facut-o nici oficialii americani. În privat, oficialii americani și europeni își exprimă admirația pentru Budanov. Dar îndrăzneala lui îi face uneori nervoși, mai spun aceştia.

Pe 13 februarie, data la care Budanov anunţa o operațiune asupra Novorossiisk, Statele Unite au reluat un apel către cetățenii americani de a părăsi imediat Rusia. Nu este clar dacă avertismentul era legat de un eventual atac ucrainean, dar pare să reflecte un nivel de îngrijorare cu privire la atacuri la împlinirea unui an de război.

Budanov este cunoscut pentru afirmațiile și declarațiile sale îndrăznețe, pe care mulți oficiali occidentali le privesc cu scepticism. El a spus că Putin este bolnav în stadiu terminal, o afirmație pe care oficialii serviciilor de informații americane au respins-o și că liderul rus foloseşte multe sosii.

Budanov emană încredere că Ucraina va învinge Rusia și că o va face în curând. El a spus că peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, trebuie eliberată în această vară. Documentele scurse arată că serviciile de informații din SUA consideră acest scenariu ca fiind puțin probabil.

În plus, potrivit documetelor scurse, comunitatea de informații din SUA îi monitorizează comunicările, ceea ce nu pare să fie o noutate pentru generalul ucrainean. În interviurile anterioare cu WP, Budanov, cel mai probabil conștient că era spionat, a pus muzică sau zgomot static în biroul său de la sediul HUR. 

Implicarea Washingtonului în februarie pare să fi avut doar un succes parțial. "Nu există niciun indiciu" că serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, "a fost de acord să-și amâne propriile planuri de a ataca Moscova în jurul aceleiași date", se arată în raportul CIA.

SBU, care răspunde de securitatea statului și raportează direct președintelui, desfășoară și operațiuni speciale. La o săptămână după împlinirea unui an de război, Moscova a acuzat public Kievul că a încercat atacuri cu drone asupra infrastructurii sale, inclusiv în apropierea capitalei. Ucraina are ambiţia de a extinde câmpul de luptă dincolo de teritoriul său, arată documentele clasificate.

Agenția lui Budanov a făcut planuri de a ataca membri ai grupului paramilitar Wagner în Mali, unde luptătorii oferă ajutor militar guvernului  și instruire pentru armata sa, se mai arată în documente. Wagner a jucat un rol esențial în invadarea Ucrainei de către Rusia și oferă sprijin esențial forțelor militare ruse chiar pe linia frontului.

"Nu se știe în ce stadiu se aflau operațiunile (în Mali) și dacă HUR a primit aprobarea pentru a-și executa planurile", se arată în documentul NSA. HUR a dezvoltat, de asemenea, planuri de a desfășura atacuri în secret asupra forțelor ruse din Siria, folosindu-se de kurzi. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oprit atacul, dar unul dintre documente detaliază modul în care agenția lui Budanov ar putea lansa alte atacuri fără a-şi asuma responsabilitatea, evitând implicarea guvernul ucrainean.

Atacul cu mașină-capcană în care a murit Daria Dughina, criticat de occidentali

Oficiali americani şi europeni au avertizat Ucraina când a lansat atacuri în afara teritoriului său, despre care au spus că au mers prea departe. După ce o mașină-capcană a explodat vara trecută în apropierea Moscovei, asasinând-o pe Daria Dughina, într-un atac care părea destinat tatălui ei, oficialii occidentali au spus că i-au transmis clar lui Zelenski că agenți din guvernul său sunt responsabili. Atacul a fost considerat un gest de provocare și a riscat un răspuns sever din partea Rusiei, au spus oficialii.

Oficialii americani sunt îngrijorați şi de faptul că Beijingul ar putea considera aceste atacuri ale Ucrainei în interiorul Rusiei drept "o oportunitate de a prezenta NATO drept agresor" și ar putea crește sprijinul acordat Rusiei.

Statele Unite interzic Ucrainei să folosească armament american pentru a ataca în Rusia. Un oficial ucrainean, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a dezvăluit că un atac din decembrie asupra unei baze rusești cu bombardiere strategice, a fost dat cu drone fabricate de Ucraina, dovadă că Kievul respectă regulile impuse de Washington.

Oficialii ucraineni au declarat în trecut în mod privat că Statele Unite dețin de facto controlul asupra unor operațiuni militare. De exemplu, Kievul nu foloseşte sistemele avansate de rachete americane fără a avea coordonate  confirmate sau furnizate de personalul militar american de la o bază din Europa, pentru a asigura acuratețea loviturilor și pentru a folosi cumpătat muniţia. 

Atacurile ucrainene l-ar putea îngrijora și pe Putin. Invocând preocupări de securitate, liderul rus a anulat unele parade regionale de Ziua Victoriei. Ziua de 9 mai, aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste, este considerată una dintre cele mai importante sărbători ale Rusiei și o oportunitate pentru Kremlin de a-și arăta mușchii militari defilând tancuri și alte arme în centrul Moscovei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » La cererea SUA, ucrainenii au renunţat la atacuri pe teritoriul Rusiei la împlinirea unui an de la invazie - WP