Antena Meniu Search
x

Video Momentul în care principalul suspect în cazul scurgerilor de la Pentagon a fost prins. Un jurnalist i-a bătut la uşă înaintea trupelor speciale

Documentele secrete ale Pentagonului au fost făcute publice de un militar. Este vorba despre un specialist IT de 21 de ani, angajat al Gărzii Naţionale a Statelor Unite. Tânărul a fost arestat la casa părinţilor săi, din Massachussets iar în urmă cu câteva ore a fost dus în faţa unui judecător. Este pus sub acuzare pentru sustragerea şi transmiterea unor documente de securitate naţionată şi riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă. 

de Redactia Observator

la 14.04.2023, 19:48

Vezi și

Jack Teixeira citea liniştit, pe terasă, în momentul în care a început operaţiunea de capturare. Numele lui apăruse deja în New York Times de jumătate de oră şi un jurnalist îi bătuse la uşa locuinţei din Massachusetts. A fost momentul în care a fost decisă intervenţia.

Trupele speciale supravegheau casa de mai multe zile, dar ar fi vrut să îl ridice de la serviciu, departe de ochii presei. Se temeau de reacţia tânărului, bine antrenat şi proprietar al mai multor arme de foc. Jack s-a predat imediat şi a mers cu mâinile ridicate către forţele de ordine care au venit chiar cu un vehicul blindat de luptă.

Merrik Garland, procurorul general al SUA: Astăzi, Departamentul de Justiţie l-a arestat pe Jack Douglas Teixeira, în legătură cu o investigţie pentru sustragerea, deţinerea, păstrarea şi transmiterea fără autorizaţie de documente de siguranţă naţională clasificate.

Tânărul a publicat documentele clasificate, destinate Statului Major al armatei SUA pe o platformă de chat, Discord. Acolo avea prieteni pe care i-a cunoscut online, în pandemie, când nu putea să socializeze direct.

Pe acelaşi subiect

Membru Discord: Era un tânăr carismatic, care iubea natura, pe Dumnezeu, armele şi maşinile de curse. Era liderul grupului. Şi voia să fim cu toţii super soldaţi: informaţi, antrenaţi, credincioşi, înarmaţi.

Autorităţile nu dezvăluie cum a reuşit Teixeira să obţină documentele

Cunoscut sub numele de OG - Gangsterul Original - a început la un moment dat să dea detalii despre operaţiuni militare secrete. Nu s-a oprit aici. A postat şi poze cu hărţi, operaţiuni şi analize. În total, ar fi vorba de 100 de documente. După câteva săptămâni, au început să se răspândească peste tot în mediul online.

Ceea ce nici Pentagonul, nici Departamentul de Stat nu precizează este cum a reuşit Jack să treacă peste protocoalele de securitate, mai ales că lucra într-o zonă în care nu era permis accesul cu telefoane mobile.

Nooman Merchant, jurnalist AP: Armata are încredere să dea acces la informaţii de nivel înalt unor persoane foarte tinere, unor juniori. În cea mai mare parte, au multe instrumente ca să urmărească aceste informaţii şi modul în care sunt folosite. Dar sunt mulţi oameni care au, în orice moment, acces la multe secrete.

Analiştii cred că mii de oameni ar fi avut acces la aceste fişiere, lucru care urmează să fie drastic reglementat. Cele mai multe documente sunt rapoarte la zi ale situaţiei războiului din Ucraina. Ele arată situaţia de pe front, manevrele internaţionale care sunt făcute, decizile duşmanilor şi aliaţilor, precum şi modul în care Statele Unite reacţionează. În fiecare zi apar noi informaţii şi, deşi unele par a fi adevărate, sunt şi dezvăluiri puţin credibile. De exemplu faptul că Vladimir Putin ar avea cancer şi face chimioterapie. Sau că

Nicolai Patruşev, şeful Consiliului de securitate şi Valeri Gherasimov, şeful Statului Major de la Moscova, complotează ca să piardă conflictul şi să aibă o justificare pentru a-l îndepărta pe Putin de la putere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Momentul în care principalul suspect în cazul scurgerilor de la Pentagon a fost prins. Un jurnalist i-a bătut la uşă înaintea trupelor speciale