Antena Meniu Search
x

Lanț uman cu 5 milioane de femei, lung de 620 de kilometri, în India

Mobilizare impresionantă în India, unde circa cinci milioane de femei din statul Kerala au format un lanț uman de 620 de kilometri, pentru a cere "egalitatea între sexe".

Lanț uman în Indial
Lanț uman cu cinci milioane de femei, în India, pentru egalitatea între sexe - BBC

Mobilizare impresionantă în India, unde circa cinci milioane de femei din statul Kerala au format un lanț uman de 620 de kilometri, pentru a cere "egalitatea între sexe".

Totul a pornit după ce Templul Sabarimala a interzis accesul femeilor între 10 şi 50 de ani. Curtea Supremă a Indiei a anulat această interdicţie în septembrie, însă mai mulţi protestatari au atacat femeile care au vizitat lăcașul de cult.

“Zidul femeilor” a fost organizat de guvernul local. Oficialii au declarat că în jur de cinci milioane de femei din diferite părţi ale statului Kerala s-au adunat pe autostrăzi pentru a forma lanţul, care se întinde de nordul oraşului Kasaragod până în partea sudică a oraşului Thiruvanthapuram.

Oficialii au declarat că evenimentul are ca scop combaterea inegalităţii şi contracararea eforturilor grupărilor de dreapta care susţin interdicţia asupra femeilor.

"Cei care vor să se roage, au dreptul să o facă"

Kavita Das, una dintre participante, a declarat: “Este o modalitate excelentă de a demonstra cât de puternice sunt femeile şi cum ne putem oferi putere una alteia. Bineînţeles, susţin decizia de a permite femeilor de toate vârstele să intre în templu. Nu cred că tradiţia sau gândirile învechite ar trebui să oprească femeile. Cei care vor să se roage, au dreptul să o facă”.

Decizia Curţii Supreme de a permite femeilor să intre în templul Sabarimala vine după ce o petiţie a argumentat că interdicţia încalcă egalitatea în drepturi între femei şi bărbaţi. Însă partidul naţionalist aflat la guvernare, Bharatiya Jana (BJP) a argumentat că decizia atacă valorile hinduse.

Criticii l-au acuzat pe premierul Narendra Modi că adoptă o atitudine profund religioasă pentru a face pe plac susţinătorilor conservatori hindusi ai BJP.

Hinduismul consideră femeile aflate la menstruaţie ca impure şi le interzice să participe în ritualuri religioase, însă majoritatea templelor permit femeilor să intre câtă vreme nu se află în perioada menstruaţiei, în loc să interzică unui întreg grup de femei bazându-se pe vârsta lor.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Lanț uman cu 5 milioane de femei, lung de 620 de kilometri, în India