Legitimaţia de spion a lui Vladimir Putin, găsită în arhivele germane
O legitimaţie de spion a lui Vladimir Putin, pe vremea când era agent KGB în Germania de Est, a fost găsită după 3 decenii. Documentul cu numele Preşedintelui Rusiei a fost emis de STASI, serviciul secret est-german şi îi dădea acces în clădirile sale.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
O legitimaţie de spion a lui Vladimir Putin, pe vremea când era agent KGB în Germania de Est, a fost găsită după 3 decenii. Documentul cu numele Preşedintelui Rusiei a fost emis de STASI, serviciul secret est-german, şi îi dădea acces în clădirile sale.
Legitimaţia pe numele lui Vladimir Putin a fost emisă de Stasi pe 12 decembrie 1985, pe când actualul preşedinte rus avea 35 de ani. A fost validată în mod regulat, până în momentul expirării, la finalul anului 1989.
Un document inedit
Legitimaţia are seria B 217590 şi a fost emisă la Dresda, oraşul în care a activat Vladimir Putin, în perioada în care a fost detaşat în Germania comunistă. Documentul are şi o fotografie alb-negru în care actualul lider de la Kremlin apare cu costum şi cravată.
Potrivit ziarului Bild, legitimaţia lui Putin a fost găsită în arhivele germane, într-un dosar al Departamentului de Cadre şi Pregătire al Stasi, din Dresda.
Bild spune că nu e clar de ce Vladimir Putin nu a distrus legitimaţia în momentul în care a plecat la Moscova, la începutul anilor 90. Ziarul german susţine că documentul e o dovadă că actualul preşedinte rus a lucrat şi pentru Stasi şi că, foarte probabil, ar fi recrutat agenţi pentru serviciul secret est-german.
Legitimaţie de acces în sediile Stasi
CNN vine însă cu o altă variantă şi spune că legitimaţia i-ar fi folosit lui Putin în scopuri foarte practice. Cu un astfel de document, el avea acces la sediile şi la alte facilităţi ale Stasi. Putin era ofiţer de legătură în Germania de Est, facilitând cooperarea între serviciile de informaţii partenere.
Astfel, existenţa unei astfel de legitimaţii Stasi nu înseamnă că Putin a lucrat pentru serviciul secret german, mai spune CNN. Contactat de Reuters, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, spune că un astfel de document nu e deloc surprinzător.
Viaţa de spion a lui Vladimir Putin în RDG
În Germania de est, Vladimir Putin a lucrat în vila KGB din strada Angelika, Nr. 4, din Dresda, împreună cu alţi agenţi. Soţia sa de atunci, Liudmila, care avea 25 de ani, a venit în RDG cu fiica lor, Maria, în toamna lui 1985. Familia Putin a locuit într-o clădire cu 4 etaje, de pe strada Radeberger, nr. 101.
Cea de-a doua fiică a cuplului, Caterina, s-a născut în Dresda, în 1986. Pe atunci, Vladimir Putin era membru al unui club de pescuit, călătorea cu maşina sa, o Lada Jiguli şi bea bere Raderberger în barul său preferat, Zum Thor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰