Antena Meniu Search
x

Liderul cartelului Juarez, condamnat la 28 de ani de închisoare. "Viceregele", acuzat de trafic de droguri şi crimă organizată

Un tribunal din Mexic l-a condamnat pe fostul lider al unuia dintre cele mai mari carteluri din ţară. Vicente Carrillo Fuentes, cunoscut drept "Viceregele", a primit 28 de ani de închisoare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 15.09.2021, 18:40

"Viceregele", acuzat de trafic de droguri şi crimă organizată
"Viceregele", acuzat de trafic de droguri şi crimă organizată - Profimedia Images

Vicente Carrillo Fuentes a preluat controlul cartelului Juarez după ce fratele său a murit în urma unei operaţii estetice de mântuială, în 1997. Mii de oameni au fost ucişi în războiul dintre cartelurile rivale.

Cartelul Juarez şi-a pierdut mult din putere după ce Vicente Carrillo Fuentes a fost arestat în 2014. Cunoscut drept "Viceregele", Vicente a fost găsit vinovat pentru trafic de droguri şi crimă organizată.

În vârstă de 58 de ani, "Viceregele" era unul dintre cei mai căutaţi oameni pe lista DEA (Agenţia americană anti-drog), care avea pus un preţ de 5 milioane de dolari pe capul mexicanului. Acesta a fost prins de poliţie la un punct de verificare în statul Coahuila, din nordul Mexicului, în octombrie 2014, împreună cu una dintre gărzile sale de corp.

Cine este Vicente Carrillo Fuentes

Pe acelaşi subiect

Vicente Carrillo Fuentes a devenit liderul Cartelului Juarez după moartea fratelui mai mare Amado, care era cunoscut drept "Lordul Cerurilor" pentru abilitatea lui de a face contrabandă cu mari cantităţi de droguri cu ajutorul unei flote private de avioane. Amado preluase la rândul lui puterea după ce l-a omorât pe precedentul lider, Rafael Aguilar Guajardo.

Sub conducerea lui Amado, cartelul a devenit principala organizaţie criminală din Mexic, preluând controlul asupra traficului cu cocaină spre Statele Unite ale Americii. Precum fratele lui mai tânăr, "Lordul Cerurilor" rar s-a lăsat fotografiat.

În 1997, Amado s-a internat într-un spital pentru o operaţie estetică, în scopul de a-şi schimba înfăţişarea şi a scăpa de urmărire. A murit din cauza operaţiei. Doctorii care au făcut operaţia au fost ucişi câteva luni mai târziu.

Vicente Carrillo Fuentes a construit o structură financiară complexă pentru a spăla veniturile din traficul cu droguri. Dar în timpul conducerii, cartelul Juarez a intrat într-o rivalitate sângeroasă cu cartelul Sinaloa, condus de Joaquin "El Chapo" Guzman.

Bătălia cu Sinaloa a lăsat cartelul Juarez slăbit, însă este în continuare considerat a fi în spatele mai multor crime în fortăreaţa din Ciudad Juarez. 

Sentinţa de 28 de ani a lui Vicente Carrillo Fuentes ia în considerare şi anii petrecuţi de acesta în închisoare de la arestarea lui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Liderul cartelului Juarez, condamnat la 28 de ani de închisoare. "Viceregele", acuzat de trafic de droguri şi crimă organizată