Antena Meniu Search
x

Mesaj rar de la liderul suprem al talibanilor, înainte de sfârșitul Ramadanului. Apel la respectarea legii islamice

Liderul suprem al talibanilor i-a îndemnat sâmbătă pe afgani să respecte legea islamică impusă de guvernul său, care până în prezent nu a fost recunoscută de nicio ţară, făcând totodată apel la "toate naţiunile" să restabilească legăturile cu Kabulul, scrie AFP.

de Redactia Observator

la 06.04.2024, 15:00

liderul talibanilor Hibatullah Akhundzada
Mesaj rar de la liderul suprem al talibanilor, înainte de sfârșitul Ramadanului. Apel la respectarea legii islamice - Profimedia Images

Într-un mesaj rar scris cu ocazia Aid el-Fitr, care marchează sfârşitul Ramadanului săptămâna viitoare, emirul Hibatullah Akhundzada consideră că "nedreptatea şi respingerea Sharia", legea islamică asupra căreia talibanii impun o versiune ultra-rigoristă, "duce la insecuritate".

Emirul, care trăieşte retras în Kandahar (sud) în timp ce guvernul se află la Kabul, a dat de asemenea asigurări că "doreşte relaţii diplomatice şi economice cu toate naţiunile", în pofida faptului că comunitatea internaţională a tăiat legăturile cu autorităţile afgane de când talibanii au preluat puterea în august 2021, trnasmite News.ro.

Educația femeilor, interzisă în Afganistan după școala primară

Guvernul lor şi-a intensificat măsurile represive faţă de femei, o politică calificată drept "apartheid de gen" de către ONU, care subliniază că Afganistanul este în prezent singura ţară din lume în care educaţia fetelor este interzisă după şcoala primară.

Pe acelaşi subiect

În ianuarie, a apărut o înregistrare audio atribuită emirului, în care acesta promitea să restabilească pedepsele practicate în timpul primului guvern taliban, între 1996 şi 2001 - cum ar fi biciuirea publică şi lapidarea femeilor condamnate pentru adulter, ceea ce a stârnit indignare în întreaga lume.

Această înregistrare, pe care autorităţile nu o comentează, a fost difuzată de mai multe ori în ultimele săptămâni, în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului taliban a explicat recent unui organ de presă local că lapidarea este consacrată de legea Sharia şi că ar putea fi efectuată din nou "dacă condiţiile ar fi potrivite".

Execuțiile publice, tot mai rar în Afganistan

Execuţiile în locuri publice, obişnuite în timpul primei domnii talibane, sunt acum rare. Pe de altă parte, pedepsele corporale sunt încă întâlnite, în special biciuirile, în special pentru furt, adulter sau consum de alcool.

Miercuri, cinci bărbaţi şi o femeie acuzaţi de "adulter" şi "sodomie" au fost biciuiţi în public în provincia Logar din estul ţării, potrivit Curţii Supreme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Mesaj rar de la liderul suprem al talibanilor, înainte de sfârșitul Ramadanului. Apel la respectarea legii islamice