Antena Meniu Search
x

Producția de mac de opiu din Afganistan a scăzut cu 95%, după ce talibanii au interzis cultivarea

Producția de mac de opiu din Afganistan, care era anterior principalul furnizor mondial, a scăzut vertiginos de când administrația talibană a interzis cultivarea stupefiantelor, anul trecut, potrivit unui raport al Națiunilor Unite publicat duminică și citat de Reuters.

de Redactia Observator

la 05.11.2023, 15:25

opiu în Afganistan
Producția de mac de opiu din Afganistan a scăzut cu 95%, după ce talibanii au interzis cultivarea - Profimedia Images

Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) a precizat că, în 2023, cultivarea opiului a scăzut în întreaga țară la doar 10.800 de hectare (26.700 de acri), de la 233.000 de hectare în anul precedent, reducând oferta cu 95%, la 333 de tone.

Acest lucru a pus presiune asupra fermierilor din această țară devastată de război, unde majoritatea oamenilor depind de agricultură, iar valoarea exporturilor de mac a depășit uneori valoarea tuturor bunurilor exportate oficial, a precizat UNODC.

Agricultura din Afganistan, dependentă de exporturile de mac de opiu

Scăderea bruscă ar putea avea consecințe majore pentru economia unei țări în care aproximativ două treimi din populație are deja nevoie de ajutor umanitar, se arată în raport.

"În următoarele luni, Afganistanul are nevoie urgentă de investiții puternice în mijloace de trai durabile pentru a le oferi agricultorilor afgani oportunități ca să nu se mai ocupe de opiu. Acest lucru reprezintă o oportunitate reală de a construi în vederea obținerii de rezultate pe termen lung împotriva pieței ilicite a opiului și a daunelor pe care aceasta le provoacă atât la nivel local, cât și global", a declarat Ghada Waly, directorul executiv al UNODC, potrivit Mediafax.

Contracția uriașă a ofertei din Afganistan - despre care se estimează că furnizează aproximativ 80% din opiul ilegal din lume - ar putea duce, în cele din urmă, la o scădere a consumului de opiu la nivel internațional, dar riscă, de asemenea, să intensifice utilizarea la nivel mondial a unor alternative precum fentanilul sau opioidele sintetice, a declarat UNODC.

Liderul talibanilor a interzis cultivarea narcoticelor în aprilie 2022

Liderul spiritual suprem al talibanilor a interzis cultivarea narcoticelor în aprilie 2022, iar ministerul de interne a declarat că va distruge orice culturi rămase. În timpul guvernării lor anterioare, talibanii au interzis în 2000 cultivarea macului, deoarece căutau legitimitate internațională, dar s-au confruntat cu o reacție populară, potrivit experților.

Multe dintre provinciile în care talibanii au avut în mod istoric un nivel ridicat de susținere, cum ar fi sudul Helmand, au o mare concentrație de culturi de mac de opiu. UNODC a declarat că mulți agricultori au trecut la cultivarea grâului, dar că acest lucru a adus venituri mult mai mici decât cele obținute din cultivarea macului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Producția de mac de opiu din Afganistan a scăzut cu 95%, după ce talibanii au interzis cultivarea