Antena Meniu Search
x

Liz Truss nu vrea să demisioneze de la șefia guvernului britanic, în ciuda criticilor colegilor și opoziției. Este cel mai nepopular premier din istorie

Guvernul conservator britanic pare să se destrame şi tot mai multe voci cer demisia prim-ministrului Liz Truss, după numai şase săptămâni de mandat. 

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 10:31

Vezi și

"Sunt o luptătoare, nu cedez", a susţinut miercuri Liz Truss, şefa guvernului britanic, în încercarea de a-şi reafirma autoritatea asupra Partidului Conservator. Reuters şi AFP consemnează că ea este contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, iar cota ei în sondajele de opinie este apropiată de a predecesorului său, Boris Johnson, înainte ca acesta să demisioneze.

La numai şase săptămâni de când a ajuns în reşedinţa din Downing Street a prim-miniştrilor Regatului Unit, Truss a fost nevoită să renunţe la programul economic care prevedea reducerea fiscalităţii, iar unii din parlamentarii conservatori au cerut deja să fie înlocuită.

Truss a recunoscut că planul ei radical a mers "prea departe şi prea repede"; mulţi investitori acţionaseră deja convinşi că aşa este, vânzând masiv lire sterline şi obligaţiuni de stat britanice, ceea ce a provocat prăbuşirea cursurilor monedei şi titlurilor respective.

Conservatorii s-au prăbușit în sondaje

Pe acelaşi subiect

Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss - care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice - luptă din greu pentru a convinge publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei costului vieţii în Regatul Unit.

În sondajele de opinie, conservatorii sunt creditaţi cu circa 30% mai puţin decât laburiştii, principala forţă de opoziţie, în timp ce Truss personal are o situaţie apreciată de Reuters ca "dezastruoasă"; conform rezultatelor preluate de dpa, 53% dintre britanicii care au răspuns recent unui sondaj Ipsos consideră că ea ar trebui să demisioneze şi numai 20% se opun acestei idei; 80% consideră guvernul vinovat de scumpiri.

Cu toate acestea, la sesiunea săptămânală de interpelări parlamentare, Truss a refuzat să cedeze. "Am spus foarte clar că îmi pare rău şi că am făcut greşeli. Sunt o persoană pregătită să facă totul. Sunt pregătită să iau decizii dificile", a susţinut ea în mijlocul strigătelor de protest ale deputaţilor din opoziţie.

Speculaţiile privind viitorul premierului continuă să se intensifice. Presa de la Londra relatează că unii conservatori se gândesc deja cine ar trebui să o înlocuiască pe Liz Truss, nu doar dacă ea trebuie să plece.

Peste jumătate dintre britanici cred că Liz Truss ar trebui să demisioneze 

Mai mult de jumătate dintre alegătorii britanici sunt de părere că Liz Truss ar trebui să demisioneze din funcţia de prim-ministru, iar 80% dintre ei acuză guvernul de creşterea costului vieţii, indică un sondaj Ipsos, scrie Agerpres.

Conform sondajului, 53% dintre respondenţi cred că Liz Truss ar trebui să demisioneze, şi numai 20% se opun plecării ei.

În lunile care i-au precedat demisia, fostul premier Boris Johnson înregistra scoruri similare în sondaje, între 50% şi 59% dintre cei chestionaţi spunând acesta că ar trebui să plece din fruntea guvernului în cursul acestui an.

Sondajul publicat miercuri, realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane în intervalul 14-17 octombrie, mai relevă că doar 13% dintre respondenţi cred că este probabil ca Liz Truss să câştige următoarele alegeri, mai puţin de jumătate din cei 30% care aveau aceeaşi părere despre Johnson cu puţin înainte ca acesta să-şi anunţe demisia.

Sondajul a fost publicat în ziua în care Liz Truss va avea a treia confruntare cu liderul laburist Keir Starmer în parlament, la ora de întrebări şi răspunsuri ale prim-ministrului, şi care ar putea fi cea mai dură după ce noul ministru de finanţe Jeremy Hunt a anulat luni cea mai mare parte a pachetului economic anunţat de guvern cu doar câteva săptămâni în urmă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Liz Truss nu vrea să demisioneze de la șefia guvernului britanic, în ciuda criticilor colegilor și opoziției. Este cel mai nepopular premier din istorie