Antena Meniu Search
x

Ministrul britanic de Finanţe a fost demis de premierul Liz Truss după planul de tăieri de taxe care a tulburat piaţa financiară din Marea Britanie

Ministrul Finanţelor din Marea Britanie, Kwasi Kwarteng, a fost demis, la mai puţin de şase săptămâni de la numirea sa în funcţie, a anunţat vineri BBC, la doar câteva săptămâni după ce a anunțat reduceri de taxe, provocând turbulenţe semnificative pe pieţele financiare. Noul şef de la finanţe, Jeremy Hunt, a mai ocupat în trecut funcţiile de ministru de Externe, ministrul al Culturii şi Sănătăţii.

de Redactia Observator

la 14.10.2022, 17:03

Ministrul britanic de Finanţe a fost demis de premierul Liz Truss
Ministrul britanic de Finanţe a fost demis de premierul Liz Truss - Profimedia Images

Kwasi Kwarteng a confirmat că a fost demis de prim-ministrul Liz Truss. El a postat pe Twitter o scrisoare prin care a confirmat vestea, spunând că a fost „rugat să stea deoparte”, anunţă BBC.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Suntem colegi și prieteni de mulți ani”. El i-a urat premierului Liz Truss succes în planurile ei pentru economie şi a recunoscut, de asemenea, turbulențele pieței în urma anunţului său din 23 septembrie, privind pachetul de reduceri de taxe.

Jeremy Hunt, noul ministru de Finanţe al Marii Britanii

Pe acelaşi subiect

Downing Street a confirmat că Jeremy Hunt a fost numit în postul de ministru de Finanţe în locul lui Kwasi Kwarteng, iar Edward Argar îl va înlocui pe Chris Philp în funcţia de secretar al Trezoreriei, a doua poziţie ca importanţă în cadrul Ministerului de Finanţe de la Londra.

Jeremy Hunt, care în trecut a ocupat funcţiile de ministru de Externe, ministrul al Culturii şi Sănătăţii, l-a susţinut pe fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak pentru postul de lider al Partidului Conservator şi de prim-ministru.

Fostul ministru spune că „mediul economic s-a schimbat rapid” de când și-a dezvăluit planurile

Pe 23 septembrie, premierul Liz Truss şi ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, au prezentat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii, relatează Agerpres

În paralel au anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul economiei de creştere pe termen lung. Printre măsurile anunţate atunci se număra şi reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%.

Însă, acest plan a declanşat o criză de încredere în Guvernul britanic, afectând valoarea lirei sterline şi preţul obligaţiunilor guvernamentale, astfel încât Banca Angliei a fost nevoită să intervină pe piaţă pentru a evita prăbuşirea fondurilor de pensii.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de rating Moody's au criticat la rândul lor strategia fiscală a Guvernului britanic. "Având în vedere presiunile inflaţioniste ridicate din multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm la acest moment un pachet de măsuri fiscale amplu şi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare", a declarat un purtător de cuvânt de la FMI.

Liderul liberal-democrat Sir Ed Davey a cerut alegeri anticipate ca răspuns la vestea că Kwasi Kwarteng a fost demis din funcția de cancelar

El a spus, potrivit BBC: „Acesta nu trebuie să fie doar sfârșitul cancelariei dezastruoase a lui Kwarteng, ci ar trebui să fie sfârșitul managementului nesăbuit al economiei noastre de către conservatori. Nu a început brusc cu Kwarteng, dar trebuie să se termine acum."

„Oamenii sunt supărați, sătui și îngrijorați de viitor. Mai ales sunt furioși că parlamentarii conservatori par să creadă că acesta este o modalitate acceptabilă de a conduce guvernul țării noastre în aceste vremuri dificile", a continuat Sir Ed Davey.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ministrul britanic de Finanţe a fost demis de premierul Liz Truss după planul de tăieri de taxe care a tulburat piaţa financiară din Marea Britanie