Antena Meniu Search
x

Liz Truss riscă să fie înlăturată. Un tabloid a lansat un live pe Youtube: "Poate rezista premierul mai mult decât o salată verde?"

Deputaţi conservatori britanici vor încerca în această săptămână să o înlăture pe şefa guvernului, Liz Truss, în pofida avertismentului emis de Downing Street că aceasta ar putea declanşa alegeri anticipate, scrie Daily Mail, citat de Reuters.

de Redactia Observator

la 17.10.2022, 14:47

Premierul britanic riscă să fie înlăturat. Un tabloid a lansat un live pe Youtube: "Poate rezista Liz Truss mai mult decât o salată verde?"
Premierul britanic riscă să fie înlăturat. Un tabloid a lansat un live pe Youtube: "Poate rezista Liz Truss mai mult decât o salată verde?" - Youtube

Un alt tabloid britanic, Daily Star, a lansat vineri pe 14 octombrie un stream live pe YouTube cu fotografia lui Liz Truss lângă o salată verde pentru a vedea care durează mai mult. Va mai fi Liz Truss în continuare prim-ministru peste 10 zile, durata de viaţă a unei salate? se întreabă ironici cei de la Daily Star.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ministrul britanic de Finanţe a fost demis vinerea trecută de Liz Truss după numai şase săptămâni. Şefa guvernului l-a sacrificat pe Kwasi Kwarteng după ce planul de tăieri de taxe pentru cei înstăriți, anunţat cu mare fast de cei doi pe 23 septembrie, au tulburat pieţele financiare. Inclusiv Joe Biden a criticat în weekend planul economic al premierului Liz Truss, spunând că este "o greșeală". 

Pe acelaşi subiect

Guvernul britanic a renunţat în cele din urmă la planul de a elimina cota maximă de impozit pe venit de 45% pentru cei instăriţi. Măsurile de susţinere a economiei propuse de  Kwasi Kwarteng și susținute de Liz Truss s-au bătut cap în cap cu cele inflaţioniste. Cel mai radical pachet de reduceri de taxe din ultima jumătate de secol a fost catalogat de economişti drept pompieristic.

Lira sterlină s-a prăbuşit faţă de dolar iar investitorii s-au panicat. A urmat o intervenţie a Băncii Angliei, care a cumpărat titluri de stat pentru a induce o acalmie în pieţele agitate după anunţul cu privire la tăierile record de taxe.  Noul ministru britanic al Finanţelor Jeremy Hunt a anunţat luni anularea ”aproape tuturor măsurilor fiscale” anunţate în urmă cu trei săptămâni. 

Parlamentarii britanici încearcă deja înlocuirea lui Liz Truss

Peste 100 de parlamentari ai Partidului Conservator, aflat la guvernare, sunt pregătiţi să-i înainteze scrisori de neîncredere în Liz Truss lui Graham Brady, şeful comitetului conservator care organizează competiţiile pentru conducerea formaţiunii, afirmă tabloidul britanic Daily Mail, citând surse anonime.

Marea Britanie, afundată într-o criză politică, a schimbat trei prim-miniştri de când a votat în 2016 pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Parlamentarii îi vor cere lui Brady să-i transmită lui Truss că timpul ei a expirat sau să modifice regulile politice interne ale partidului spre a permite desfăşurarea imediată a unui vot de neîncredere în actuala conducere.

Potrivit surselor, se aşteaptă ca Brady să opună rezistenţă, pe motivul că Truss, împreună cu noul ministru de finanţe Jeremy Hunt, merită o şansă pentru a prezenta strategia economică într-un buget la 31 octombrie.

Separat, cotidianul The Times a scris că unii parlamentari au avut discuţii secrete cu privire la înlocuirea lui Liz Truss cu un nou lider. Truss, care a câştigat şefia Partidului Conservator luna trecută promiţând reduceri de taxe, luptă pentru supravieţuire politică după ce a renunţat la părţi cheie din programul său. Haosul a alimentat nemulţumirile în rândul partidului, aflat mult în urma laburiştilor în sondaje. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Liz Truss riscă să fie înlăturată. Un tabloid a lansat un live pe Youtube: "Poate rezista premierul mai mult decât o salată verde?"