Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lovitură pentru Ursula von der Leyen. Şefa CE a pierdut procesul "Pfizergate"

Verdict în cazul "Pfizergate". Comisia Europeană a greşit când a refuzat să publice mesajele dintre președinta Ursula von der Leyen și directorul general al companiei Pfizer, Albert Bourla, în perioada critică a pandemiei de Covid-19, a decis miercuri Tribunalul General al Uniunii Europene de la Luxemburg. 

de Redactia Observator

la 14.05.2025 , 12:59

Lovitură pentru Ursula von der Leyen. Şefa CE a pierdut procesul "Pfizergate" Ursula von der Leyen, la reuniunea săptămânală a comisarilor europeni, desfășurată la Bruxelles, 14 mai 2025 - Profimedia

Curtea Supremă de Justiție a Uniunii Europene a anulat decizia Comisiei Europene de a refuza accesul cotidianului american The New York Times la mesajele schimbate între președintele Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, considerând că executivul UE nu a reușit să explice în mod plauzibil de ce nu deține textele. Procurorul-șef european care a coordonat această acțiune este Laura Codruța-Koveși.

Jurnaliștii americani au solicitat acces la schimbul de mesaje care a avut loc înaintea semnării unui contract de miliarde de euro între Pfizer și Uniunea Europeană pentru achiziția de vaccinuri. Decizia instanței ar putea avea consecințe majore în ceea ce privește transparența și responsabilitatea publică a instituțiilor europene și reprezintă o lovitură dură pentru imaginea Ursulei von der Leyen, relatează Politico.

Victorie răsunătoare pentru transparență

Articolul continuă după reclamă

"Aceasta este o victorie clară pentru transparență. Oamenii vor, şi au dreptul, să știe cum se iau deciziile, este esențial într-o democrație. Chiar și dacă aceste decizii sunt luate printr-un mesaj text", a declarat eurodeputata olandeză Raquel García Hermida-van der Walle, care, în numele grupului Renew Europe, susține modificări ale legii privind accesul la documente.

Pe acelaşi subiect

Tribunalul General al Uniunii Europene a transmis miercuri, într-o declarație oficială, că CE "nu a explicat într-un mod plauzibil de ce a considerat că mesajele text schimbate în contextul achiziției de vaccinuri împotriva Covid-19 nu conțin informații importante... a căror păstrare trebuie asigurată".

În centrul scandalului se află întrebarea dacă mesajele text ar trebui considerate documente oficiale și, deci, dacă trebuie să fie publicate în numele transparenței. În timp ce activiștii și mulți observatori susțin că acestea ar trebui tratate la fel ca orice altă formă de comunicare oficială legată de elaborarea politicilor publice, Comisia Europeană a susținut contrariul.

Reacţia Comisiei Europene

"Transparența a fost întotdeauna de o importanță fundamentală pentru Comisie și pentru președinta von der Leyen. Vom continua să respectăm strict cadrul legal solid aflat în vigoare pentru a ne îndeplini obligațiile", a precizat Comisia într-un comunicat emis după verdict, adăugând că va "decide care vor fi pașii următori".

Existența mesajelor, pe care Comisia nu le-a confirmat inițial, a fost dezvăluită într-un interviu acordat de Ursula von der Leyen publicației New York Times în 2021. Totuși, în fața instanței din Luxemburg, Comisia a susținut anul trecut că aceste mesaje nu aveau suficientă importanță pentru a fi considerate "documente" în sens legal și, prin urmare, nu au fost înregistrate oficial și nu puteau fi puse la dispoziția jurnaliștilor.

Instanța a respins această justificare: "Comisia nu poate afirma pur și simplu că nu deține documentele solicitate, ci trebuie să ofere explicații credibile care să permită publicului și instanței să înțeleagă de ce aceste documente nu pot fi găsite."

Lovitură ruşinoasă pentru von der Leyen

Cazul reprezintă un punct sensibil pentru Ursula von der Leyen, deoarece nu doar că a semnat personal cel mai mare contract de vaccinuri al blocului comunitar, dar conduce și instituția responsabilă cu aplicarea principiilor de transparență și responsabilitate publică în UE. Decizia instanței oferă argumente puternice criticilor Ursulei von der Leyen, din diverse tabere politice.

Situația este cu atât mai jenantă cu cât vine la doar câteva luni după ce Von der Leyen a promis public că va apăra standardele de transparență, eficiență și integritate.

Procesul a fost inițiat de The New York Times și de fostul corespondent-șef la Bruxelles al cotidianului american, în urma deciziei Comisiei, în 2022, de a nu publica mesajele.

Existența schimbului de mesaje a fost făcută publică în aprilie 2021, într-un interviu în care CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a descris aceste conversații drept un factor decisiv pentru crearea unui "nivel profund de încredere" și pentru negocierea unui contract substanțial. Acordul, semnat în mai 2021, prevedea achiziția de până la 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, fiind cel mai mare contract de acest tip încheiat vreodată de Bruxelles.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi calculat cât de mult vă costă măsurile de austeritate?
Observator » Ştiri externe » Lovitură pentru Ursula von der Leyen. Şefa CE a pierdut procesul "Pfizergate"