Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lupul paznic la oi. Un magnat al petrolului va conduce conferința ONU pentru climă

Situație ironică în Emiratele Arabe Unite care au anunțat joi că șeful gigantului petrolier de stat Abu Dhabi National Oil Company va conduce summitul COP28 din acest an, alimentând temerile activiștilor că reprezentanții industriei deturnează răspunsul global la criza de mediu. Sultan al-Jaber, de asemenea ministrul industriei și tehnologiei din emirat și reprezentantul pentru climă, va contribui la modelarea agendei conferinței și a negocierilor interguvernamentale pentru a construi un consens, a declarat biroul său într-un comunicat, notează Reuters.

de Adrian Popovici

la 13.01.2023 , 11:29

Sultan al-Jaber a fost numit la conducerea COP28
O "lovitură dură" pentru eforturile de reducere a combustibililor fosili. Un magnat al petrolului numit la conducerea conferinței ONU pentru climă - Profimedia

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a menționat că președintele COP este ales de țara gazdă, fără implicarea secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

"Știința este extrem de clară. Pierdem bătălia pentru a preveni cele mai grave impacturi ale crizei climatice", a declarat Dujarric reporterilor la New York. "Secretarul general reafirmă că nu există nicio modalitate de a evita o astfel de catastrofă climatică fără a pune capăt dependenței noastre de combustibilii fosili".

Controversele din spatele numirii 

Articolul continuă după reclamă

Emiratele Arabe Unite, un important exportator de petrol, va fi al doilea stat arab care va găzdui conferința privind schimbările climatice, după Egipt, în 2022. Activiștii și unii delegați au criticat COP27, spunând că producătorii de combustibili fosili au redus ambițiile de reducere a emisiilor și au beneficiat de un tratament înțelegător din partea Egiptului, un exportator de gaze naturale și beneficiar frecvent al fondurilor din Golf. Președinția egipteană a negat acest lucru. Global Witness a numit numirea lui Jaber o "lovitură dură" pentru a eforturile de a limita folosirea de combustibili fosili.

"Numirea unui CEO al petrolului responsabil de negocierile din COP28 este în mod clar un conflict de interese", a declarat Lisa Schipper, cercetătoare, care a fost autorul principal al Raportul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice privind adaptarea la schimbările climatice. Cu toate acestea, în calitate de CEO fondator al firmei de energie regenerabilă Masdar din Abu Dhabi acesta poate susține că țara sa investește în reducerea emisiilor. El supraveghează, de asemenea, o accelerare a strategiei de creștere economică fără a crește și emisiile.

Jaber, care, potrivit declarației, va fi primul CEO care va servi ca președinte al COP, a declarat că Emiratele Arabe Unite vor aduce "o abordare pragmatică, realistă și orientată spre soluții". "Vom adopta o abordare incluzivă care să implice toate părțile interesate", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Lupul paznic la oi. Un magnat al petrolului va conduce conferința ONU pentru climă