Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Macron refuză demisia premierului Gabriel Attal. I-a cerut să rămână pentru "stabilitatea ţării" pe durata Jocurilor Olimpice

Alegeri Franţa. Francezii s-au mobilizat pentru a stopa preluarea puterii de către extrema dreaptă, dar alegerile s-au încheiat cu un rezultat care anunță turbulențe pe scena politică de la Paris. Niciun partid nu a reușit să obțină suficiente mandate pentru a se apropia de majoritate în Adunarea Națională a Franței. Gabriel Attal şi-a prezentat demisia, dar preşedintele Macron a respins-o. 

de Redactia Observator

la 08.07.2024 , 14:00

Macron refuză demisia premierului Gabriel Attal. I-a cerut să rămână pentru "stabilitatea ţării" pe durata Jocurilor Olimpice Macron refuză demisia premierului Gabriel Attal. I-a cerut să rămână pentru "stabilitatea ţării" pe durata Jocurilor Olimpice - Profimedia

Premierul Gabriel Attal și-a prezentat demisia luni dimineață, dar președintele francez a refuzat să o accepte. Emmanuel Macron i-a cerut premierului să rămână deocamdată în funcție, potrivit unei surse din cadrul palatului Elysee, citată de presa franceză. 

Macron refuză demisia premierului Gabriel Attal

Președintele i-a cerut lui Attal să rămână în funcție "pentru moment, pentru a asigura stabilitatea țării", potrivit sursei Elysee.

Articolul continuă după reclamă

Anterior, Gabriel Attal s-a deplasat, luni, la palatul Elysee pentru a-și prezenta demisia președintelui Emmanuel Macron.

Pe acelaşi subiect

Demisia venea cu doar câteva săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris, o demonstrație majoră a poziției Franței pe scena mondială.

De alfel acesta era un scenariu vehiculat încă de duminică noapte, şi anume, ca actualul prim-ministru să rămână în funcție până cel puțin după Jocurile Olimpice. 

Macron ar putea încerca să formeze o coaliție de guvernare după model german, cu stânga, dar prin excluderea extremiștilor din "La France insoumise" care domină frontul NFP.

Fostul ministru de externe Hubert Védrine a prezis că Macron îl va menține premier pe Gabriel Attal, în special în timpul Jocurilor Olimpice care încep pe 26 iulie, înainte de a încerca să formeze o coaliție de centru-stânga. Dar s-a întrebat dacă "stânga rezonabilă" va reuși să taie legăturile cu LFI ("La France insoumise")

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă permiteţi să investiţi cel puţin 25 de lei pe zi?
Observator » Ştiri externe » Macron refuză demisia premierului Gabriel Attal. I-a cerut să rămână pentru "stabilitatea ţării" pe durata Jocurilor Olimpice