Antena Meniu Search
x

Mai mulţi misionari americani şi familiile lor, inclusiv copii, au fost răpiţi de bandele armate în Haiti

Un grup de misionari americani și membrii familiilor lor, inclusiv copii, ar fi fost răpiți de o bandă armată lângă Port-au-Prince din Haiti.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 17.10.2021, 16:57

Peste 15 persoane sunt ţinute captive
Peste 15 persoane sunt ţinute captive - Profimedia (foto ilustrativ)

Cel puțin 15 persoane au fost scoase din autobuz şi răpite, după ce au vizitat un orfelinat, au declarat surse de securitate haitiene pentru mass-media. Se cunosc puține detalii, dar oficialii americani au declarat că au fost puşi la curent cu informaţii despre acest eveniment, scrie BBC.

Haiti are una dintre cele mai mari rate de răpire din lume, întrucât bandele puternice profită că pentru aceste fapte nu există o lege şi obişnuiesc să facă bani din răscumpărari. De la uciderea președintelui Jovenel Moïse în iulie, grupurile de persoane unite pe baza unor aumite interese politice comune au încercat să obțină controlul, iar lipsa de securitate a intensificat lupta zilnică pentru supraviețuirea multor haitieni.

Ministerul Justiției din Haiti și Poliția Națională nu au comentat incidentul

Misionarii creștini au fost capturați la scurt timp după ce au părăsit orașul Croix-des-Bouquets și continuă să fie ținuți captivi de bandă, potrivit unei surse de securitate citate de agenția de știri AFP. Guvernul SUA nu a furnizat încă nicio informație cu privire la incident, dar departamentul de stat american a declarat pentru că a văzut rapoartele și că siguranța cetățenilor americani în străinătate este una dintre cele mai mari priorități ale sale.

Christian Aid Ministries, o organizație din SUA, a trimis un mesaj vocal grupurilor religioase din Haiti ca „alertă specială de rugăciune”, a informat agenția de știri Associated Press. Mesajul spunea că grupul lucrează cu ambasada SUA în Haiti pentru a „vedea ce se poate face” pentru a ajuta oamenii răpiți. Christian Aid Ministries îi sprijină pe haitieni în mare parte prin donații și furnizează adăpost, hrană și îmbrăcăminte copiilor și ajută la finanțarea educației acestora.

Bandele armate controlează de ani de zile cele mai sărace districte ale capitalei haitiene. Recent, și-au extins calea către alte părți din capitala Haiti, Port-au-Prince și zonele sale periferice. Peste 600 de răpiri au fost înregistrate în primele trei trimestre ale anului 2021, comparativ cu 231 în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui grup local al societății civile. Violența din Haiti, cea mai săracă țară din America a crescut atât de la asasinarea președintelui Moïse, cât și de la cutremurul recent, care a ucis peste 2.000 de oameni. Potrivit New York Times, mulți din Haiti au cerut SUA să trimită trupe în țară, o cerere pe care administrația Biden este reticentă să o accepte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Mai mulţi misionari americani şi familiile lor, inclusiv copii, au fost răpiţi de bandele armate în Haiti