Antena Meniu Search
x

Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova

Ajutată de diaspora, candidata proeuropeana, Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

de Redactia Observator

la 02.11.2020, 21:25

Vezi și
  • Maia Sandu promite că va lupta împotriva corupţiei.
  • Premierul Ludovic Orban a ţinut să o felicite public pe lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate

Printre primii care au felicitat-o a fost premierul României, Ludovic Orban. La fel ca acum 4 ani, Maia Sandu îl va avea adversar în turul 2 pe candidatul pro-rus, Igor Dodon. Preşedintele în funcţie acuză că voturile au fost fraudate.

Maia Sandu: În Moldova au câştigat oamenii! Voi sunteţi marii câştigători ai primului tur!

Chişinăul şi diaspora i-au adus cele mai multe voturi Maiei Sandu. Candidata proeuropeană a obţinut peste 36% din sufragii, în pofida sondajelor care îl arătau învingător pe Igor Dodon.

Maia Sandu promite că va lupta împotriva corupţiei, crearea mai multor locuri de muncă, dar şi că va îmbunătăţii relaţiile cu Uniunea Europeană. După anunţarea rezultatelor, premierul Ludovic Orban a ţinut să o felicite public pe lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate

Ludovic Orban, premierul României: Maia Sandu este candidatul la funcţia de preşedinte care poate să garanteze o Republică Moldova în care se respectă drepturile omului, în care fiecare om are şansa la o viaţă mai bună.

La alegerile de peste Prut, istoria de acum patru ani se repetă în al doilea scrutin. La o diferenţă de aproape patru procente de Maia Sandu, Igor Dodon s-a calificat în cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova. Candidatul prorus îşi acuză, însă, rivalii că au fraudat voturile şi promite că îşi ia revanşa în turul 2.

Igor Dodon: Ar fi bine să îşi ceară scuze de la instituţiile de stat şi de la cetăţeni pentru falsurile pe care le-au promovat pe parcursul ultimelor săptămâni şi despre multe alte lucruri. 

Pandemia a ţinut mulţi moldoveni departe de urne. În pofida măsurilor de prevenţie, au votat un milion 200 de mii de alegători din cei 3 milioane două sute de mii de moldoveni cu drept de vot.

Mai bine s-au mobilizat moldovenii din Europa. Inclusiv la secţiile de votare din România, alegătorii au aşteptat să-şi exprime votul la cozi uriaşe. Vecinii de peste Prut îşi vor alege preşedintele în al doilea tur programat la 15 noiembrie.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova