Foto Malawi a dat foc la aproape 20.000 de doze de vaccin AstraZeneca, pentru a spori încrederea populației în imunizare
Autoritățile sanitare din statul african Malawi au dat foc la 19.610 de doze de vaccin AstraZeneca expirate, asigurând populația că orice noi seruri vor ajunge în țară vor fi sigure pentru utilizare.
- Malawi este prima țară din Africa în care s-a anunțat public o astfel de măsură
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndemnase inițial țările ce dețin doze expirate să nu le distrugă, însă între timp și-a schimbat recomandarea. Campania de vaccinare din Malawi se desfășoară lent, iar oficialii din Sănătate speră ca prin acest pas să sporească încrederea publicului în imunizare. Dintr-o populație de aproximativ 18 milioane de locuitori, Malawi a reportat 34.232 de cazuri de COVID-19 și 1.153 de decese. Peste 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca au fost achiziționate de la Uniunea Africană pe 26 martie, fiind utilizate în proporție de 80%. Însă data de expirare a serurilor era 13 aprilie, așa că autoritățile sanitare au scos flacoanele din frigidere și au decis distrugerea lor.
Mulți oameni nu au încredere în vaccinul AstraZeneca
Un oficial a declarat pentru BBC că a fost o decizie nedorită, însă beneficiile depășesc riscurile. "Când s-a dus vestea că avem vaccinuri expirate am observat că oamenii nu mai veneau la clinicile noastre pentru a fi imunizați. Dacă nu le ardem, oamenii vor crede că folosim seruri expirate în facilitățile noastre și, dacă nu vin, COVID-19 îi va afecta grav", a explicat Charles Mwansambo. Acesta a precizat că unul dintre motivele pentru care personalul medical nu a folosit dozele în timp util este că populația adultă manifestă reticență față de vaccin. Pe străzile din capitala Lilongwe sunt destui oameni îngrijorați de siguranța serului. "Am auzit multe povești cu oameni care au făcut cheaguri de sânge sau care au murit după imunizare. Acei oameni mint? Dacă acesta este adevărul, de ce ne dau tot același vaccin?", a întrebat un localnic.
Potrivit BBC, legătura dintre vaccinul AstraZeneca și chegurile de sânge nu a fost încă demonstrată, iar experții spun că riscurile aferente COVID-19 sunt mult mai mari. Aceștia recomandă ca oamenii să se vaccineze dacă au ocazia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰