Antena Meniu Search
x

Video "Mamă, în fiecare oră ne zboară bombe pe deasupra capului. Mă tem pentru viaţa mea!". Ruşii spun că li s-a dat ordin să tragă în oricine, chiar și în copii

Sirenele de alarmă aeriană au sunat din nou, în zorii zilei, în aproape toate oraşele importante ale Ucrainei, inclusiv la Izmail şi Chilia, pe Dunăre. După câteva zile în care şi-au regrupat forţele, trupele Rusiei şi-au reluat înaintarea spre Kiev. Dar rezistenţa dârză a ucrainenilor le încetineşte serios operaţiunile. Preşedintele Zelenski a dezvăluit că sute de soldaţi ruşi au fost luaţi prizonieri, iar alţii au dezertat şi încearcă să ajungă înapoi în ţara lor. În oraşele ucrainene asediate, situaţia este tot mai gravă, mai ales la Mariupol, unde ruşii nu permit nici evacuarea civililor, nici trecerea convoaielor cu hrană şi ajutoare. Într-o nouă convorbire telefonică, liderii Franţei şi Germaniei s-au străduit să-l convingă pe Vladimir Putin să ordone încetarea focului măcar la Mariupol, dar nu au reuşit. 

de Redactia Observator

la 13.03.2022, 08:51

Vezi și

La nord-est de Kiev, forţele ruse au ajuns, după lupte grele, la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei. Pe celălalt mal al Niprului, însă, nu au mai înaintat deloc de două zile, iar liniile lor de comunicaţie rămân vulnerabile la atacurile ucrainenilor. Preşedintele Zelenski spune că ruşii pot cuceri Kievul doar dacă rad de pe faţa pământului întregul oraş. 

Volodimir Zelenski: Doar dacă ne omoară pe toţi, ei vor putea pătrunde în Kiev. 

Acolo unde asaltul a fost stopat, militarii ruşi continuă atacurile de artilerie, aproape la întâmplare. 

Localnicii sunt nevoiţi să-şi petreacă aproape tot timpul în adăposturi. Evacuarea civililor prin aşa-numitele coridoare umanitare este tot mai dificilă sau chiar imposibilă. Lângă Kiev, şapte săteni, între care un copil, au fost ucişi în timp ce încercau să fugă din calea bombardamentelor pe un traseu care nu era marcat drept coridor umanitar. 

Pe acelaşi subiect

Convorbire dramatică între un soldat şi mama sa din Rusia

La Harkov, într-o discuţie prin radio interceptată de ucraineni, doi militari ruşi au mărturisit că li s-a dat ordin să tragă în orice persoană, inclusiv în civili şi chiar copii. A fost interceptată şi o convorbire de-a dreptul dramatică între un tânăr soldat şi mama sa din Rusia. 

Mamă, în fiecare oră ne zboară bombe pe deasupra capului. Mă tem pentru viaţa mea! 

Soldatul a povestit că aproape 500 de camarazi ai săi au cerut să fie lăsaţi să plece acasă, dar comandantul i-a etichetat drept trădători. Aceasta ar confirma că moralul trupelor este scăzut din cauza pierderilor suferite, care obligă comandamentul rus să-şi completeze efectivele cu luptători ceceni sau chiar sirieni. Preşedintele Zelenski a afirmat că, de la invadarea ţării, au fost ucişi 12.000 de militari ruşi iar între 500 şi 600 au fost luaţi prizonieri. Pentagonul estimează, însă, că în Ucraina şi-au pierdut viaţa cel mult 6000 de soldaţi ruşi. 

Volodimir Zelenski: Pierderile unităţilor ruseşti sunt colosale. Evoluţia pierderilor suferite de invadatori în 17 zile ne permite să spunem, cu certitudine, că este cea mai mare lovitură suferită de armata rusă în ultimele decenii. 

Zelenski a anunţat, pentru prima dată, şi un bilanţ al pierderilor suferite de armata ucraineană: Civilii prinşi în capcană de forţele ruse sunt şi ei, permanent, în pericol de moarte. 

Situaţia din Mariupol, oraşul încercuit şi bombardat de aproape două săptămâni, este calificată drept o catastrofă umanitară. Sute de mii de oameni nu mai au nici hrană, nici medicamente şi sunt nevoiţi să topească zăpada pentru a avea apă de băut. Ucrainenii îi acuză pe soldaţii ruşi că au oprit un convoi cu ajutoare care se îndrepta spre oraş, iar pe altul l-au jefuit. 

La Moscova, generalii ruşi susţin că dezastrul este provocat chiar de ucraineni

Un spital a fost atacat cu rafale de arme automate chiar sub privirile unei echipe de la Associated Press. O femeie le-a povestit că unul din fiii săi şi un alt copil şi-au pierdut viaţa într-un bombardament, fără ca nimeni să-i poată ajuta. 

Anastasia Eraşova, locuitoare din Mariupol: Un obuz a lovit clădirea... am rămas blocaţi în subsol iar doi copii au murit. Nimeni nu i-a putut salva.

La Moscova, generalii ruşi susţin că dezastrul este provocat chiar de ucraineni care ar fi minat podurile şi ar împiedica evacuarea. Un avertisment îngrijorător a venit de la ministerul rus de externe: convoaiele care aduc în Ucraina ajutoare militare trimise de Occident ar putea deveni ţinte pentru armata rusă. 

Serghei Riabkov, ministru adj. de Externe din Rusia: Furnizarea de arme din alte ţări, coordonată de SUA, nu este doar primejdioasă, ci este o acţiune care face din acele convoaie ţinte legitime. 

Preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei l-au contactat din nou, prin telefon, pe Vladimir Putin pentru a-i cere să ridice asediul oraşului Mariupol. Dar, timp de aproape o oră şi jumătate, liderul de la Kremlin a lansat un val de acuzaţii la adresa conducerii ucrainene. Aceasta i-ar lua ostatici pe civili pentru a-i folosi ca scuturi umane, ar plasa artilerie în cartiere de locuinţe şi şi-ar executa fără judecată adversarii politici. Toate acestea au fost calificate, simplu, drept minciuni de preşedintele Macron care l-a prevenit pe Putin să se aştepte la noi sancţiuni.

Totuşi, negociatorii ucraineni şi ruşi sunt permanent în contact, prin videoconferinţă, iar preşedintele Zelenski spune că ruşii şi-au schimbat abordarea şi au renunţat la ultimatumuri. Zelenski adaugă că este gata să discute personal cu Putin pe teren neutru, de exemplu la Ierusalim. Premierul israelian a făcut o propunere în acest sens după ce a vizitat Kremlinul, zilele trecute. Deocamdată, însă, asemenea tratative par foarte îndepărtate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » "Mamă, în fiecare oră ne zboară bombe pe deasupra capului. Mă tem pentru viaţa mea!". Ruşii spun că li s-a dat ordin să tragă în oricine, chiar și în copii