Antena Meniu Search
x

Video Manifest pentru pace. O ucraineancă și o rusoaică au purtat crucea în procesiunea de la Vatican

Procesiune impresionantă de Vinerea Mare înainte de Paştele Catolic, la Roma. Mii de credincioși au asistat la ritualicul Drum al Crucii în jurul Colosseumului. Crucea a fost purtată de o ucraineancă împreună cu o rusoaică, un îndemn simbolic la reconciliere. Pelerini din întreaga lume au fost și la Ierusalim, unde cei prezenți au participat la marșul solemn până la Biserica Sfântului Mormânt, pentru a reface traseul pe care, cândva, însuşi Iisus și-a purtat crucea. 

de Redactia Observator

la 16.04.2022, 12:08

Vezi și

Seară trecută, mii de pelerini catolici au participat la ceremonia oficiată de Papa Francisc, la Colosseumul din Roma. La lumina lumânărilor, aceștia au cântat și au spus rugăciuni, în timp ce au asistat la Drumul Crucii, ritualul solemn de reconsituire a traseului parcurs de Iisus spre Golgota, locul unde a fost răstignit. 

Manifest pentru pace la Vatican

Drumul Crucii a fost marcat de un moment ce a stârnit un val de reacții printre cei prezenți. În semn de omagiu adus Ucrainei, crucea simbolică a fost purtată în acest an de două femei - una ucraineancă, iar cealaltă rusoaică. Alegerea Vaticanului a fost o manifestare pentru pace și reconciliere între cele două țări aflate în război.

Într-o aparentă încercare de a preveni gesturile de revoltă, când a sosit momentul ca cele două femei să poarte împreună crucea, participanții la ceremonie au fost invitați să țină, într-o tăcere sobră, un moment de reculegere, pentru a se ruga pace şi înţelegere în lume.

Drumul lui Iisus spre Golgota a fost reconstituit și în Ierusalim de sute de credincioși. Pelerinii au cântat cu însuflețire, în marșul lor tradițional pe Via Dolorosa. Procesiunea s-a încheiat la Biserica Sfântului Mormânt, ridicată pe locul sfânt unde se presupune că a fost răstignit şi îngropat Iisus. 

Ceremonii au fost și în capitala Mexicului, unde catolicii au participat la o reconstituire, ceva mai puţin sobră, a pătimirii lui Hristos. Evenimentul are loc anual de aproape două secole, de când cei ai locului, scăpați din calea unei epidemii de holeră, au promis divinităţii să organizeze în fiecare Paște astfel de ceremonii, ca semn al recunoștinței lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Manifest pentru pace. O ucraineancă și o rusoaică au purtat crucea în procesiunea de la Vatican