Antena Meniu Search
x

Marea Britanie are nevoie de forţă de muncă. Promite 45.000 de vize sezoniere în agricultură

Guvernul britanic a promis marţi să acorde anul viitor 45.000 de vize sezoniere în agricultură. Ţara se confruntă cu o penurie de mână de lucru după Brexit, în pofida presiunilor venite din rândul conservatorilor de a reduce imigraţia ilegală, relatează AFP, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 16.05.2023, 16:38

Londra promite 45.000 de vize sezoniere în agricultură
Londra promite 45.000 de vize sezoniere în agricultură - Shutterstock

După scăderea din timpul pandemiei, imigraţia a înregistrat un reviriment şi va atinge probabil cifre record în acest an, conform media britanice. Statisticile oficiale sunt aşteptate cât de curând.

Marea Britanie are nevoie de forţă de muncă după Brexit

Luni, ministrul de interne Suella Braverman a asigurat, în cadrul unei conferinţe organizate de think tank-ul National Conservatism, că "nu există niciun motiv raţional pentru care Marea Britanie să nu-şi poată forma propriii tractorişti şi culegători de fructe, pentru a face să scadă imigraţia".

Totuşi, Downing Street şi-a subliniat decizia de a acorda din nou vize sezoniere, anunţată cu ocazia unei reuniuni privind sectorul agro-alimentar, desfăşurată marţi. "Regulile actuale aduc flexibilitate sistemului, în funcţie de necesităţi", a explicat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak, insistând asupra faptului că Regatul Unit cunoaşte o rată a şomajului "istoric scăzută", de 3,9% între ianuarie şi martie.

Pe acelaşi subiect

45.000 de vize sezoniere în agricultură

Sectorul agricol britanic suferă de pe urma creşterii costurilor, care accentuează concurenţa produselor de import. În plus, consecinţă a Brexitului, a devenit mai complicată venirea lucrătorilor europeni, angajaţi de obicei pe scară largă la muncile câmpului, notează AFP.

Guvernul britanic a mai promis marţi să protejeze în mai mare măsură sectorul agricol în viitoarele acorduri comerciale. Un astfel de acord încheiat la finele lui 2021 cu Australia a fost puternic criticat pentru acordarea de "concesii" unor produse alimentare australiene importate, precum şi pentru lipsa protejării denumirilor unor cunoscute produse britanice.

"Agricultura britanică şi produsele britanice nu pot trece în planul al doilea. Ştiu că unii au avut această impresie în trecut", a insistat marţi Rishi Sunak într-o scrisoare deschisă adresată profesioniştilor din acest sector. Guvernul său mai prevede mobilizarea a milioane de lire sterline pentru a-i ajuta pe exportatorii de produse agricole şi piscicole.

În februarie, executivul de la Londra a anunţat subvenţii pentru "stimularea inovaţiei, susţinerea producţiei alimentare, îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării animalelor şi protejarea mediului", subvenţii ce ar urma să fie acordate în paralel cu aplicarea programelor menite să înlocuiască ajutoarele europene, după Brexit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Marea Britanie are nevoie de forţă de muncă. Promite 45.000 de vize sezoniere în agricultură