Antena Meniu Search
x

Un marinar stă singur în mijlocul Dunării, păzind o navă româneasca eşuată, în Ungaria

Un marinar stă singur în mijlocul Dunării, păzind o navă româneasca eşuată, în Ungaria. Vaporul s-a urcat pe o insulă de nisip în nordul ţării, la graniţa cu Slovacia, şi poate rămâne aşa luni bune de acum înainte.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 19.03.2019, 19:06

Un marinar stă singur în mijlocul Dunării, păzind o navă româneasca eşuată, în Ungaria. Vaporul s-a urcat pe o insulă de nisip în nordul ţării, la graniţa cu Slovacia, şi poate rămâne aşa luni bune de acum înainte.

Cu mai mult de două săptămâni în urmă, lângă Esztergom, nava de marfă cu pavilionul românesc a ieşit de pe şenalul navigabil şi a eşuat pe o insulă de nisip. Echipajul a fost deja repatriat, dar un marinar trebuie să rămână permanent la bord, conform legislaţiei fluviale maghiare.

Aşa că un om stă singur în mijlocul Dunării şi păzeşte vaporul care nu poate fi remorcat de pe bancul de nisip. Nu a suferit niciun fel de avarie, dar va pleca de acolo abia când va creşte nivelul apelor Dunării. Patronul unui restaurant de pe malul maghiar vine săptămânal la marinar cu barca şi-i aduce carne prăjită şi pui la grătar, după cum informează infoesztergom.hu.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"A fost foarte surprins când ne-a văzut, am strigat mult, am bătut, dar apoi am bo bere, a fost foarte bine pentru el", a declarat Zsolt Hemera, care pe 5 februarie va merge din nou să ducă alimente românului.

Marinarul român va fi schimbat pe 10 februarie de un coleg ce va veni din ţară.

Autorităţile maghiare estimează că nava va putea fi deblocată peste câteva luni, fiind nevoia ca apa să crească cel puţin doi metri faţă de nivelul actual, pentru a face din nou vaporul să plutească. Așa cum arată numeroase imagini surprinse și publicate de ziarele din Ungaria, nava românească Jess e înfiptă serios într-un banc de nisip de pe Dunăre.

Incidentul s-a produs pe 17 ianuarie, la Esztergom, în nordul Ungariei. Potrivit RTL Klub, nava se îndrepta spre România, fără încărcătură, și a eșuat după ce căpitanul ar fi adormit. În schimb, postul ATV vine cu o altă variantă, referindu-se la o estimare greșită făcută de căpitan.

Vasul s-a împotmolit în Insula Helemba, un banc de nisip, care uneori este deasupra nivelului apei. Când nava a eșuat, bancul de nisip nu era vizibil, acum însă, după 2 săptămâni, în urma scăderii nivelului apei, arată ca o insulă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Un marinar stă singur în mijlocul Dunării, păzind o navă româneasca eşuată, în Ungaria