Antena Meniu Search
x

Video Mărturia unei românce ce a trăit infernul din Italia: "Nu puteam să ne mişcăm". Imaginile dezastrului lăsat în urmă de un cutremur de 5,7

Italia a fost zguduită azi-dimineaţă de un cutremur violent, la nici o săptămână după cel de la noi, iar seismul a avut aproape aceeaşi magnitudine: 5,7. S-a produs în centrul peninsulei, iar mişcările pământului s-au simţit şi la Roma şi peste graniţe, în Slovenia, Croația, Bosnia Herțegovina. Cu imaginea catastrofei de acum şase ani în minte, italienii au ţâşnit speriaţi din case. Nu mai au îndrăznit să se întoarcă ore în şir, de teama replicilor. 

de Cornelia Crîşmaru

la 09.11.2022, 19:53

Vezi și

Seismul a speriat şi reporteri care au transmis în direct multe catastrofe la viaţa lor. Cu vocea Jurnalistul transmitea dintr-un oraş de pe coasta de est a Italiei, în apropiere de Ancona. După câteva minute, pământul s-a cutremurat din nou. Seismul s-a produs la câteva minute după ora şapte. Undele de şoc au pornit din Marea Adriatică, de la opt kilometri adâncime, în dreptul regiunii Marche.

Clădirile monument istoric, victime sigure ale cutremurului pornit din mare

"M-am trezit cu patul tremurând, cu uşile deschise. La început nu înţelegi ce se întâmplă, dar de îndată ce mi-am dat seama, m-am aşezat sub tocul uşii şi apoi am ieşit", spune un italian. "Cutremurul a fost atât de puternic, încât s-a resimţit în toată Italia Centrală, în regiunile Umbria, Lazio, Romagna şi Toscana. Seismul a fost urmat şi de 40 de replici, cel mai puternic cu magnitudinea de 4 grade pe scara Reichter", relatează Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator din Italia.

Multe clădiri monument istoric, vechi de sute de ani, au fost victime sigure ale cutremurului pornit din mare. La Bologna, oamenii au retrăit coşmarul de acum şase ani, când un sesim doar puţin mai puternic decât cel de astăzi a luat aproape 300 de vieţi. "În Bologna, cutremurul a fost resimţit intens mai ales de cei care locuiesc la etajele superioare. Serviciile de urgenţă spun că, imediat după seism, au primite numeroase apeluri de la localnicii care au făcut atacuri de panică", relatează Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator din Italia.

Adriana Weissenbacher, o româncă stabilită în Italia, a supravieţuit ambelor cutremure din ultimii şase ani. De cel de astăzi, îşi duce aminte ca de un coşmar în care nu te poţi mişca în faţa pericolului. "Primul nostru instinct a fost să rămânem pe loc. Efectiv se mişca atât de tare pământul, încât nu aveam cum să ne mişcăm. În casă au căzut toate. Au căzut şi prin camerele copiilor, tot ce era pe masă a căzut pe jos", a declarat Adriana Maria Weissenbacher. Circulaţia trenurilor a fost suspendată pe mai multe rute, inclusiv spre Roma, până când angajaţii căilor ferate se conving că şinele nu s-au rupt din cauza cutremurului. Până acum, autorităţile nu au anunţat victime.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Mărturia unei românce ce a trăit infernul din Italia: "Nu puteam să ne mişcăm". Imaginile dezastrului lăsat în urmă de un cutremur de 5,7