Antena Meniu Search
x

Video Mărturia unei românce, fost militar, care povesteşte cum a reuşit să scape din iadul afgan: ''Am stat cel puţin 12, 14 ore acolo''

16 români au reuşit să scape din iadul afgan, dar alţi 27 aşteaptă încă să fie evacuaţi de pe aeroportul din Kabul. Sunt angajaţi ai unor firme private sau instituţii internaţionale, care nu îşi mai pot desfăşura activitatea de când talibanii au preluat puterea. Odată cu ei, vor să prindă un zbor spre Occident şi mii de afgani. Experţii se aşteaptă ca şi frontierele Europei să fie în curând asaltate de migranţi.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 17.08.2021, 20:21

Vezi și

Daniela Onofrei, român evacuat din Kabul-Afganistan: Am fost evacuaţi spre dimineaţă cu avioane militare americane şi britanice.

Daniela Onofrei este doar unul din cei 16 români care a lăsat în urmă o ţară în haos. Este fost militar în forţele aeriene, iar acum lucrează pentru o firmă privată în Afganistan. Când au atacat insurgenţii, ea şi alţi zeci de români au fost mutaţi pe aeroportul din Kabul.

Daniela Onofrei, român evacuat din Kabul-Afganistan:  Am stat cel puţin 12, 14 ore acolo.

O aeronavă a preluat 16 români

Pe acelaşi subiect

Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania sau Italia au trimis deja avioane pentru a-şi evacua cetăţenii. Una dintre aeronave i-a preluat şi pe Daniela şi alţi 15 români. Au ajuns în Dubai iar de acolo, o nouă cursă îi va duce în Marea Britanie. Alţi aproape 30 de români au rămas însă în Kabul. Printre ei, şase angajaţi ai Naţiunilor Unite, sunt încă în sediul din capitala afgană, alături de oficiali pe care trebuie să îi păzească.  

Din România, două avioane îi vor aduce pe ai noştri acasă. Unul a decolat deja, cu destinaţia Kabul, de la baza aeriană 90l. Cel de-al doilea va pleca spre Georgia, unde o parte dintre români vor fi transportaţi cu aeronave americane.

Aeroportul din Kabul este ultima poartă de salvare pentru mii de afgani. Într-un singur avion militar american au încăput peste 650 de persoane, deşi în mod normal ar fi trebuit să călătorească doar maximum 200. Sunt atât de mulţi încât se pot vedea şi în fotografii surprinse din satelit.

Disperarea lor e greu de descris în cuvinte. Bilal are 20 de ani. A venit în România din Afganistan acum 2 ani. Toată familia lui este încă acolo. 

''Ei spun că aduc Islamul, se bat pentru Islam. 

Îi bat pe oameni? 

Îi omoară.''

Iulian a trăit 4 ani în Afganistan şi alţi 6 în Irak. 

Iulian, fost contractor în Afganistan şi Irak: Vor trece la măceluri, ceea ce vor face, le vor face şi publice.

În Kabul, timpul parcă a fost dat înapoi. Luptători înarmaţi sunt la fiecare pas. Vitrinele magazinelor au fost vopsite ca să acopere figurile femeilor din reclame, iar şcolile s-au închis.

''Femeile se tem să iasă pe stradă chiar şi purtând o ţinută ultraconservatoare cum port şi eu acum.''

Urmaşi ai mujahedinilor, războinicii care au luptat împotriva forţelor sovietice în anii 80, talibanii au apărut în anii 90. Din 2001, când au fost înlăturaţi de la putere de guvernul susţinut de occident visau la momentul în care vor recuceri puterea.  Între luna mai, când Statele Unite au făcut anunţul retragerii şi august, puterea a fost preluată treptat. Ultima săptămână avansul a fost însă fulminant. 

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: M-am angajat faţă de bărbaţii şi femeile care servesc, cu curaj, această naţiune că nu o să le cer să continue să-şi rişte vieţile într-o acţiune militară care ar fi trebuit să se încheie de multă vreme. 

Criza din Afganistan, spun specialiştii, va afecta direct Europa, implicit România. Datele Comisiei Europene arată că numărul cererilor de azil din România a crescut cu 150% în primul trimestru al anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Mărturia unei românce, fost militar, care povesteşte cum a reuşit să scape din iadul afgan: ''Am stat cel puţin 12, 14 ore acolo''